19 Mayıs 2024 Pazar

Irkçı saldırılara Hakkari'den tepki: Halkların ortak yaşamını zehirliyor

HDP Hakkari İl Örgütü, Kürtlere yönelik gerçekleşen ırkçı saldırılara tepki göstererek, "Siyasal, kültürel ve tarihsel sorunları içeride ve dışarıda kutuplaştırma ve ayrıştırma yoluyla çözme arayışı, halkların yüzlerce yıllık ortak yaşamını zehirliyor" sözleriyle AKP-MHP iktidarının politikalarına tepki gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari İl Örgütü, Ayfon, Ankara ve Konya'da Kürtlere yönelik gerçekleşen ırkçı saldırılara ilişkin il binası önünde basın açıklaması yaptı.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, HDP Hakkari, merkez ve Yüksekova ilçe eşbaşkanları, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı.

AKP-MHP ittifakının uyguladığı ayrıştırıcı politikalar nedeniyle Türkiye'nin bir çok yerinde son günlerde sayısızca ırkçı saldırı meydana geldiğini dile getiren HDP Hakkari Merkez İlçe Eşbaşkanı Sinem Seven, "AKP-MHP faşist iktidarı önündeki tek engel olarak gördükleri Kürtleri ve HDP'yi hedef gösteriyor. Bizlerle siyasi ve hukuki olarak baş edemeyenler, ırkçı saldırılara başvuruyorlar. AKP-MHP ittifakının uyguladığı ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı ve düşmanlaştırıcı politikalar ortak yaşam zeminini dinamitliyor. Siyasal, kültürel ve tarihsel sorunları içeride ve dışarıda kutuplaştırma ve ayrıştırma yoluyla çözme arayışı, halkların yüzlerce yıllık ortak yaşamını zehirliyor" ifadelerini kullandı.

Irkçı saldırıların evrensel hukukta ve dünyanın her yerinde nefret suçu kapsamında ve insanlığa karşı suç bağlamında ele alındığını belirten Seven, "Mevcut iktidar ırkçı saldırıları yok saymakta ya da cezasızlık politikası uygulayarak adeta saldırganlara cesaret vermekte, bu tür cinayetlerin önünü açmaktadır. Bu gelişme sadece saldırıya maruz kalan Kürtler açısından değil Türkiye'de yaşayan herkes açısından büyük bir tehdit ve tehlikedir. Benzer saldırıların yaygınlaşması, Türkiye’yi gerçek anlamda uçurumun kenarına sürükler. İktidar ülkeyi ateşe atacak tehlikeli gidişten, bu ayrıştırıcı nefret dilinden ve politikalarından vazgeçmelidir" dedi.

Halka ve demokratik güçlere çağrıda bulunan Seven, provokasyonlara karşı duyarlı olunması gerektiğini söyledi. Seven, "Kürtlere ve partimize yönelik bu tür ırkçı saldırıları ancak ortak mücadele ile durdurabiliriz. Türkiye’nin her yerinde kesintisiz sürdürülen ırkçılık ve şiddeti ancak sivil toplum örgütleri, sendikalar, inanç grupları, aydınlar, yazarlar, sanatçılar, siyasi partiler, gençler ve kadınların ortak mücadelesiyle durdurabiliriz. Bu ülkede farklı kültürlere, anadillere, inançlara ve etnik aidiyetlere sahip olan halklarımız eşit ve demokratik bir ortamda, bir arada yaşama kararlılığını sürdürecektir. Tüm saldırılara karşı, şiddetin ve nefretin olmadığı bir yaşam için herkesi dayanışmaya ve ırkçılığa karşı birlikte yaşamı örmeye çağırıyoruz" diye konuştu.