27 Nisan 2024 Cumartesi

Irkçı, cinsiyetçi erkeklere kadınlardan tepki: Çenenizi kapatın

İzmir Kadın Platformu, İzmir'de bir radyo Egedesonses isimli internet sitesi sahibi Murat Karakaş ve Bakırçay Gazetesi sahibi Rıdvan Karapehlivan'ın ırkçı, cinsiyetçi ve şoven programını protesto etti. Gerçek haberleri ulaştıran radyo ve televizyonları sansürleyen RTÜK'ü uyaran, söz konusu erkeklerin yayınlarının incelenmesini istedi.

İzmir'de yayın yapan Egedesonses isimli internet sitesi sahibi Murat Karakaş ve Bakırçay Gazetesi sahibi Rıdvan Karapehlivan'ın 31 Temmuz'da gündemi değerlendirdikleri bir radyo programında sarf ettikleri ırkçı, cinsiyetçi söylemlerine ilişkin kadınlar sokağa çıktı.

İzmir Kadın Platformu'nun çağrısıyla Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) İzmir İl Müdürlüğü önünde yapılan eylemde, "Mülteci kadınlar yalnız değildir", "Kadın düşmanlığını aklatmayacağız" ve "Kadın düşmanı Egede Sonses" sloganları atıldı.

Irkçı, cinsiyetçi Murat Karakaş'ın radyo yayınında, "Ukrayna'dan bayan mülteciler gelse o zaman hepimiz evimizde misafir ederiz. Afganistan'dan geliyorlar. Sakallı sakallı leş gibi" sözleriyle ırkçı, ayrımcı ve kadın-mülteci düşmanı ifadeler kullandığını, konuğu Rıdvan Pehlivan'ın da gülerek onayladığını kaydeden kadınlar, "Kadın düşmanlığına da mülteci düşmanlığına da izin vermeyeceğiz" dedi.

Kadınlar adına açıklama yapan Ayşenur Kizaroğlu,  cinsel sömürü ve ırkçılığın vurumu olan sözleriniz sadece kadın ve mültecileri değil tüm halkları aşağıladığına dikkat çekti, "Ayrımcılığın ve cinsel şiddetin en ağırına maruz kalan mülteci ve göçmen kadınlara yönelik cinsel sömürü, şiddet, taciz, ayrımcılığı teşvik etmekte, kadına ve insanlığa yönelik suç işlemektedir" diye konuştu.

'ŞOVEN MİLLİYETÇİ VE CİNSİYETÇİ'
Yayılmacı ve savaş politikaları nedeniyle yerinden edilen, düşük ücretle, kayıtsız esnek saatlerle çalıştırılan mülteci işçilere karşı güdülen düşmanlık ve ayrımcılığın katliamlara varan sonuçları olduğunu vurgulayan Kizaroğlu, "Mülteci kadınların tacize, tecavüze uğramasına hatta fuhuşa zorlanmasına, katledilmesine sebep olmaktadır. Elbette göçe sebep olan kapitalist emperyalist politikalara ve bu politikaların sahibi burjuvaziyi değil, mülteci işçiyi hedef gösterirsiniz. Çünkü şoven, milliyetçi ve cinsiyetçisiniz. Siz ve sizin gibiler bir basın müsveddesi olmaktan öteye gidemeyecek kadar meslek etik ve ilkelerinden uzaksınız" diye kaydetti.

GERÇEK HABER YAPANLARI SANSÜRLEYEN RTÜK'E ÇAĞRI
Halka doğru ve gerçek haberi ulaştırmaya çalışan radyo ve televizyonlara sansür uygulayan RTÜK'ü uyaran Kizaroğlu, "Kadın, çocuk, LGBTİ+, göçmen, mülteci düşmanlığını; ayrımcı, cinsiyetçi, homofobik, ırkçı söylemleri görmezden gelemezsin. Karakaş ve Karapehlivan'ın yapmış olduğu tüm yayınlar incelensin. Ayrımcı, cinsiyetçi, homofobik, ırkçı söylemlerin olduğu tüm yayınlar kaldırılsın" çağrısında bulundu.

'HADDİNİZİ BİLİN, ÇENENİZİ KAPATIN'
Kadın katliamları ve İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kaldırılmasına da değinen Kizaroğlu, "Kendini gazeteci olarak tanıtan kişilerin kadın-mülteci düşmanlığına tahammülümüz yok. Siz ağzınızı her açtığınız da biz öldürülüyoruz. Haddinizi bilin, çenenizi kapatın" diye tepki gösterdi.