19 Mayıs 2024 Pazar

İranlı mülteciler için açıklama

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine karşı Denizli'deki eyleme katıldıkları için sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya olan İranlı mülteciler için açıklama yapan Halkların Köprüsü Derneği, geri gönderme mezkelerinde işkence, baskı ve yalnızlaştırma iddialarının araştırılmasını istedi ve hak ihlallerine karşı olacaklarını kaydetti. 

Halkların Köprüsü Derneği, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine tepki eylemine katıldıkları gerekçesiyle sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalan İranlı 4 mülteci hakkında yazılı açıklama yaptı. Denizli'de 5 Nisan'da gözaltına alınan ve haklarında idari gözetim ve sınır dışı edilme kararı verilen mülteciler Esmaeil Fattahi, Leili Faraji, Zeinab Sahafi ve Mohammad Pourakbari Kermani'nin Aydın Geri Gönderme Merkezi'nde tutulduğuna dikkat çekilen açıklamada, dernek olarak hukuki sürecin takipçisi oldukları vurgulandı.

Savaştan, yoksulluktan, güvencesizlikten ve baskıcı rejimlere muhalif olduklarından dolayı Türkiye'de kalmak zorunda olan tüm mültecilerin, insan olmaktan doğan haklarının sağlanması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, şöyle denildi: "Kamu kurumlarında, özellikle de geri gönderme merkezlerinde işkence, baskı ve yalnızlaştırma politikalarının yaşandığına ilişkin iddiaların araştırılmasını, varsa bunu yapan tüm sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz. Halkların Köprüsü Derneği olarak Türkiye'deki tüm mültecilerin yaşam hakkı başta olmak üzere temel haklarını savunmaya, uğradıkları her hak ihlalinin dün olduğu gibi bugün de karşısında durmaya devam edeceğiz."