25 Nisan 2024 Perşembe

İran'daki halk isyanına Türkiyeli müzisyenlerden destek

Jîna Mahsa Amini'nin işkencede katledilmesinin ardından İran ve Rojhilat'ta başlayan halk isyanına bir ses de Türkiyeli müzisyenlerden geldi. Ahura ve Praksis, İranlı müzisyen Shervin Hajipoor'un yazdığı Beraye Azadi şarkısını seslendirdi.

Çalışmalarını İzmir'de sürdüren müzik grupları Ahura ve Praksis, İranlı müzisyen Shervin Hajipoor'un yazdığı Beraye Azadi (Özgürlük İçin) şarkısını seslendirdi.

Kürtçe ve Türkçe sözlerle kaydedilen şarkı ile ilgili üç dilde açıklama yayınlayan müzik grupları, İran'da kadınların öncülüğünde başlayan isyana Türkiye'den müzikli bir selam verdiklerini ifade etti.

İran'lı şair Füruğ Ferruhzad'ın, "Ben gecenin sonundan söz ediyorum" derken bugünleri kastetmiş olabileceğini belirten Ahura ve Praksis müzik grupları, "Kadınların çaktığı kıvılcımla halk güçleri, onca yılın öfkesi ve özgürlük isteğiyle sokakları boyamaya devam ediyor. Oradan taşan heyecan tüm dünyayı sarıyor" dedi.

Video çekim ve kurguyu FimxDC'nin üstlendiği şarkıyı, özgürlük mücadelesi uğrunda yaşamını yitirenlere adadıklarını duyuran Ahura ve Praksis, "Dünyanın her tarafında özgür dünya için eyleme devam edenlere umutla söylüyoruz" diye belirtti.

BERAYE AZADİ ŞARKISININ SÖZLERİ
Xuşkê wan dengê wan 
dibîse û mil dide serhildana wan
Ev stran jine 
ev stran jîyane 
ev stran azadî
Beraye Azadi…

İran'dan kadınlar karanlığı yırtarak 
göz kırpıyor dünyanın sokaklarına
Bu şarkı kadındır
Bu şarkı yaşamdır
Bu şarkı özgürlük
Beraye Azadi…