23 Nisan 2024 Salı

İran'da Nika Shakarami gözaltında işkence ile katledildi

İran'da katıldığı eylem sırasında kaybedilen 17 yaşındaki Nika Shakarami'nin cenazesi, 10 gün sonra Tahran'daki bir hastane morgunda bulundu. Shakarami'nin darp edilerek katledildiği belirtildi. Shakarami'nin cenazesi ailesinin defin işlemlerini yapmasını engelleyerek kaçırıldı.

İran'da Jîna Mahsa Amini'nin "ahlak polisi" tarafından katledilmesinin ardından Rojhilat'ta başlayan ve tüm İran'a yayılan eylemler, 18'inci gününde devam ediyor. Pek çok kişinin yaralandığı ve öldürüldüğü protestolarda Hengaw İnsan Hakları Örgütü, gözaltında kaybedilen kişilerin bilgilerini yayınlamaya devam ediyor.

17 yaşındaki Nika Shakarami de 10 gün önce bir eylem sırasında kaçırılmıştı. Shakarami, Tahran'da bir hastane morgunda burnu ve kafatası kırılmış halde bulundu. İşkence ile katledilmiş The Telegraph haberinde Shakarami'nin arkadaşıyla yaptığı son telefon görüşmesinde, İran polisinden kaçtığını bildirdiği belirtiliyor.

Uluslararası basında yer alan haberlere göre Hastane raporunda Shakarami'nin başına ağır bir cisimle birçok kez vurulduğu, copla dövüldüğü, burun ve kafatasının kırıldığı belirtildi.

Ailenin basına verdiği demece göre Shakarimi'nin ailesi, kızlarını babasının memleketi olan Khorramabad'da toprağa vermeyi planlarken Shakarimi'nin bedeni hastane morgundan kaçırıldı. Cenaze, aileden gizli bir şekilde Tahran'a 40 kilometre uzaktaki bir köye gömüldü. Olayın ardından yüzlerce kişi Khorramabad Mezarlığı'nda toplanarak, İran dini lider Hamaney ve İran hükümeti aleyhinde sloganlar attı.