20 Nisan 2024 Cumartesi

'İran'da kadın isyanı' paneli

Neu-Ulm AJK Derneğinde, SKB tarafından "İran ve Kürdistan Kadın isyanlarıyla 25 Kasım'da sokaklara!" başlığıyla panel gerçekleştirildi. Panelde eylemlere katılım çağrısı yapıldı.

Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF)'e bağlı AJK Derneğinde, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) tarafından "İran ve Kürdistan kadın isyanlarıyla 25 Kasım'da sokaklara" başlığıyla panel gerçekleştirildi. Panele, çok sayıda Türkiyeli, Kürdistanlı, Alman ve İranlı katılırken, özellikle, dinleyiciler arasında bulunan İranlıların aktarımları da büyük ilgi gördü.

İran Rojhilatlı kadın aktivist Mana Faez ve SKB Avrupa Yönetiminden Ayşe Yumli'nin konuşmacı olarak katıldıkları panelde başta Jina Mahsa Amini olmak üzere, devrim ve sosyalizm mücadelesinde yaşamını bitirenler için yapılan saygı duruşu yapıldı. "Sadece bizim ülkemizde değil, tüm dünyada kadınlar eziliyor, haklardan yoksun bırakılıyor. Ama bunu biz, Molla rejimi nedeniyle kendi ülkemizde çok daha ağır yaşıyoruz" diyen İranlı panelist Mana Faez, "43 yıllık öfke uyandı" dedi.

Eylemlere sadece kadınların değil, genel olarak solcuların da katıldığını belirten Faez "Bugün itibarıyla 400'den fazla insan katledildi, onbinlerce kişi tutuklandı ve çok sayıda genç idam edilmek için bekletiliyor" dedi. "İslamcı faşist İran hükümeti, halkın haklı taleplerine baskı, dayak, tutuklama, kurşun, tecavüz ve infazlarla karşılık veriyor" diyen Faez sunumunu "Jin Jijan Azadi" (Kadın Yaşam Özgürlük) diyerek bitirdi.

Geçtiğimiz ekim ayı başında, Süleymaniye'de katledilen Jineoloji Akademi Merkezi üyesi Nagihan Akarsel'i anarak konuşmasına başlayan Ayşe Yumli, İran ve Kürdistan üzerinden örnekler vererek konuya değindi. Ortadoğu'daki isyanların tesadüf olmadığını belirten Yumli "Kadınların özgür mücadelesi, isyanlara damgasını vuruyor" diyerek, "Olabilecek devrimin Ortadoğu'ya etkisi çok büyük olacak. Bu durum, patlamanın odağının Kürdistan olduğunu bize çok net gösteriyor" dedi.

Erkek egemenliğinin her türlüsüne karşı koymanın gerektiğini belirten Ayşe Yumli, İranlı kadınlarla dayanışma eylemlerine ve "25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" eylemlerine aktif katılım çağrısı yaptı.

Birçok dilde simultane tercümenin de yapıldığı panel, soru-cevap bölümüyle son buldu.