29 Mart 2024 Cuma

İran'da bir kadın gazeteci daha tutuklandı

İran ve Rojhilat halklarının Mahsa Jîna Amini'nin katledilmesinin ardından başlattığı halk ayaklanması sürüyor. Halk eylemlere devam ederken, Amini'nin cenaze törenini izledikten sonra tutuklanan gazeteci Elahe Muhammedi'nin kendisi gibi gazeteci olan kızkardeşi Elnaz Muhammedi de tutuklandı.

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül 2023'te ahlak polisinin işkencesi sonucu gözaltında katledilen Mahsa Jîna Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi sonrası başlayan halk ayaklanması eylemleri sürüyor. Eylemlerde üniversite öğrencileri, gazeteciler ve sanatçılar dahil binlerce kişi gözaltına alınıp tutuklanırken, aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce kişi faşist molla rejiminin güçleri tarafından katledildi.

Mahsa Amini'nin cenaze töreniyle ilgili haberi yayımlayan gazeteci Elahe Muhammedi'nin "gösterileri kışkırttığı" gerekçesiyle tutuklanmasının ardından şimdi de gazeteci kızkardeşi Elnaz Muhammedi tutuklandı.

Hem Mihen gazetesi muhabiri Elnaz Muhammedi, ifade vermek için gittiği başkent Tahran'daki Evin Savcılığı tarafından tutuklandı. Gazetecinin tutuklanma gerekçesine ilişkin bilgi verilmedi.

28 GAZETECİ GÖZALTINDA
İran Gazeteciler Sendikası, 11 Ocak'ta yaptığı yazılı açıklamada, halk ayaklanması sırasında yaklaşık 70 gazetecinin gözaltına alındığını, bir kısmının serbest bırakılmasının ardından gözaltındaki gazeteci sayısının 28 olduğunu duyurmuştu.

HALK İSYANI DEVAM EDİYOR
Rojhilat'ın İlam kentinde, faşist molla güçleri tarafından katledilen Muhsin Qeyseri'nin katledildiği yere güller bırakıldı.

Sosyal medyada paylaşılan videolara göre, Sine kentinde rejim aleyhine sloganlar atan halk, ateşler yaktı.

Bane kentindeki öğretmenler ise halk ayaklanmasına destek verdiklerini açıkladı. Ayrıca çok sayıda öğretmen, haklarını talep ettikleri için görevden alınan Seqiz, Diwandere, Mariwan ve Sine'deki meslektaşlarına desteklerini dile getirdi.

Halk iktidarın Rojhilat'ın Xoy kentindeki depremde zarar görenlere karşı kayıtsızlığına da tepki gösterdi.

Tahran'daki Evin hapishanesindeki bazı siyasi tutsaklar, rejimin Xoy depremi mağdurlarına yönelik kayıtsızlığını kınayarak halka yardım çağrısında bulundu.