20 Mayıs 2024 Pazartesi

Irak'ta polis gerçek mermiyle halka saldırdı: 13 ölü

Irak'ta hükümet karşıtı eylemler devam ediyor. Başkent Bağdat dahil birçok kentte yaşanan çatışmalarda polis eylemcilere gerçek mermilerle saldırması sonucu 13 kişi hayatını kaybetti.

Irak'ta, Saddam Hüseyin'in 2003'te devrilmesinden bu yana en büyük eylemlere sahne oluyor.

Başkent Bağdat, Nasiriye, Um Kasr, Basra ve Kerbela kentlerinden eylemlerin sürdüğü ve kitleye polisin saldırdığı bildirildi.

Başkent Bağdat'ta polis eylemcilere gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla saldırdı. Ölen ve yaralananların olduğu belirtildi.

Nasiriye kentinde eylemciler hükümet binalarını ateşe verdi. Göz yaşartıcı gazın atıldığı bir hastane boşaltıldı. Polis eylemcileri dağıtmak için gerçek mermilerle ateş açtı.

Basra kentinde de bir polis aracı ateşe verildi. Protestocular lastik yakarak yolları kapattı. Polis kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı. Yaralananlar oldu.

Kerbela kentinde de eylemcilerin yerel hükümet binalarına ulaşmasını önlemek için gerçek mermilerle kitleye ateş açıldı.

Ülke dışından giden buğday ve şekerlerin ulaştığı Um Kasr limanı yakınlarından da çatışma yaşandığı bildirildi.

İşsizlik, yoksulluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle 1 Ekim'de başlayan eylemlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 330'u aştı.