19 Mayıs 2024 Pazar

Irak'ta eylemler sürüyor, hükümet krizde

Irak'ta üçüncü ayını doldurmak üzere olan protestolar Cumartesi gününden itibaren yeniden tırmandı. Başkent Bağdat ve Necefte yeniden birçok yol eylemciler tarafından trafiğe kapatıldı.

Irak'ın başkenti Bağdat ve Arap Şiilerin ağırlıkta yaşadığı güneyindeki Necef, Kerbela, Basra, Zikkar, Mussena, Missan, Divaniye, Nasıriye kentlerinde başlayan hükumet karşıtı eylemler üçüncü ayında.

Eylemcilerin baskısı sonucu Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi istifa etmesine rağmen tepkiler dinmedi. Eylemcilerin taleplerinin karşılanmaması, öfkenin sürmesine neden oluyor.

Eylemciler, hükümetin ve parlamentonun feshini, genel seçimlerle yolsuz yönetici sınıfın tamamen değişmesini talep ediyor. Eylemciler ayrıca, yolsuz sistemin mimarı olarak gördükleri İran'ın etkisine son verilmesini istiyor.

Abdulmehdi'nin istifası ardından İran yanlısı Şii grup, koalisyon ve listelerin içinde olduğu Bina Koalisyonunun seçim yerine başbakanlık adaylarını belirleyerek hükumetin kurulmasını dayatıyor. Değişim yerine mevcut sistemi korumaya yönelik bu girişim, sokakların öfkesini tırmandırdı.

Ekim ayı başından beri çok noktanın işgal edildiği Başkent Bağdat'ta Pazartesi gecesinden itibaren eylemler yeniden yoğunlaştı.

Meydan ve caddelere akan halk siyasi partilerin gösterdiği başbakan adaylarını red etti. Eylemciler, partileri vazgeçirmek için Bağdat'ta birçok yolu trafiğe kapatarak baskıyı arttırdı.

Eylemcilar Bağdat'ın en önemli anayollarından olan Muhammed Kasım Caddesi'ni ve Necef'te de kentin önemli ana caddeleri trafiğe kapattı. Kerbela'da halk valilik binasını ele geçirmek için girişimde bulundu, polis silahla karşılık verdi. Kerbela'da çok sayıda eylemcinin yaralandığı bildirildi.

Nasıriye, Diwaniye, El Hilla ve Kut kentlerinde de yollar kapatılırken, mamurların işlerine gitmeleri engellenmeye çalışıldı ve okulların kapıları bloke edildi.

AB IRAK TEMSİLCİLİĞİ UYARDI
Eylemlerin başladığı günden itibaren Irak polisi ve askerlerin protestoculara silahla saldırması sonucu şu ana kadar 500 civarında eylemci hayatını kaybederken, 25 bin dolayında kişi de yaralandı. Aynı süre içerisinde 3 bin civarında eylemci gözaltına alındı. Son 20 günde Irak resmi makamlarınca yapılan açıklamalara göre 26 eylemci suikast ve kaçırma sonucu katledildi.

Irak'taki eylemlerde protestocuların öldürülmesine ilişkin daha önce birçok kez açıklama yapan AB Irak temsilciği son günlerde protestoların yeniden başlaması ve eylemcilerin tek tek hedeflenerek suikastle katledilmesinden sonra Irak makamlarını uyardı.

Twitter üzerinde yapılan açıklamada, 'AB'ye üye ülkeler, Irak İçişleri Bakanı Yasin Yasiri'yle bir görüşme gerçekleştirdi. Yasir Yasiri'ye can kayıpları ve eylemcilere karşı uygulanan şiddete derhal son verilmesi ve bu konuya ciddiyetle yaklaşmaları' istendi.

TEPKİLER ÜZERİNE İRAN'DAN AÇIKLAMA
Öte yandan İran yanlısı Bina Koalisyonunun Başbakan adayını belirlemesi ve Cumhurbaşkanını belirlediği adaya hükümeti kurmak için baskıda bulunmasına yoğun tepkiler geldi. Bunun üzerine İran'dan da açıklama geldi.

İran'ın Dini lideri Ali Hamaney'in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti yaptığı açıklamada ülkesinin Irak'ta başbakanlık için hiçbir adayı desteklemediğini savundu.

İran medyasında yer alan habere göre, Hamaney'in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti, Irak Parlamentosu tarafından seçilecek ismi destekleyeceklerini sözlerine ekledi.

Barışçıl gösterilerin Irak halkının hakkı olduğunu kaydeden Velayeti, işbaşına gelecek her hükümetin Irak halkının taleplerine cevap vermesi gerektiğini ifade etti.

Irak'taki siyasi gelişmelerin, eylemcilerin taleplerini yerine getirme doğrultusunda ilerlediğini iddia eden Velayeti, yeni hükümetin eylemcilerin taleplerini yerine getirme konusunda kararlı olması gerektiğini vurguladı.