19 Nisan 2024 Cuma

Irak’ta süren protestolarda can kayıpları artıyor

Iraklıların işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğine karşı yaptığı protesto eylemlerinde 250’yi aşkın kişi yaşamını yitirdi.
 

Iraklıların işsizlik, yolsuzluk, kamu hizmetlerinin yetersizliğini protesto etmek için ülkenin çeşitli bölgelerinde gösterileri bir aydır sürüyor. 1 Ekim’de başlayan ve Erbain törenleri nedeniyle ara verilen gösterilerin 25 Ekim’de tekrar başlamasıyla can kayıpları artıyor. Başkent Bağdat başta olmak üzere ülkenin orta ve güney kentlerine yayılan gösterilerde şimdiye kadar 250’den fazla kişi hayatını kaybederken, binlerce kişi yaralandı.

2003 ABD işgaliyle kurulan devlet düzenindeki bozukluk, hükümette yer alan etnik ve dini temelli siyasi oluşumların devlet ve kamu faydası yerine grup çıkarlarını öncelemesi toplumda rahatsızlık yaratıyor.

İKİNCİ EYLEM DALGASI 25 EKİM’DE BAŞLADI
1 Ekim’de başlayan ve 6 Ekim’de Erbain nedeniyle ara verilen protestolar, 25 Ekim’de tekrar başladı. İkinci protesto dalgası Bağdat, Basra, Babil, Divaniye, Zikar, Meysan, Müsenna, Kerbela ve Necef vilayetlerinde yoğunlaştı. Gösteriler devam ederken, Irak Parlamentosu, göstericilerin taleplerine karşılık bir dizi karar aldı. Parlamento, Anayasanın bazı maddelerinin değiştirilmesi taslağı hazırlayacak bir komisyon kurma kararı verdi. Taslağın, 4 ayda parlamento başkanlığına sunulması bekleniyor. Reformlar konusunda ciddi çalışmalar yaptığını söyleyen hükümetin, protestolara yönelik orantısız güç kullanması sokağın öfkesini artırıyor. Günlerdir sokakları dolduranlar, hükümetin istifa etmesi, yolsuzlukla ciddi mücadele edilmesi, kamu hizmetinde iyileşmelerle gençlere iş imkanlarının tanınması gibi taleplerinin yerine getirilmesini bekliyor. Iraklılar, söz konusu talepler karşılanana kadar evlerine dönmeyeceği mesajı veriyor.

HÜKÜMET SEÇİMDEN 9 AY SONRA KURULDU
Irak’ta farklı siyasi blokların ortak adayı olarak seçilen Adil Abdülmehdi, Mayıs 2018’deki genel seçimlerden yaklaşık 6 ay sonra göreve başlayabildi ve göreve başladığı ekim 2018’den itibaren yaklaşık 9 ay gibi uzun bir sürede zorlukla hükümeti kurabildi.