2 Temmuz 2024 Salı

'İrade saygı' yürüyüşçüleri Ankara'ya ulaştı

Ankara'ya ulaşan "iradeye saygı" yürüyüşçüleri kitlesel şekilde Kurtuluş Parkında karşılandı. Sloganlarla Sakarya Caddesinde yapılan yürüyüşün ardından kısa bir açıklama gerçekleşti. "Sömürüye, baskıya, kayyum darbesine karış oluşturduğumuz birleşik mücadeleyi daha da güçlendirerek iktidar saldırlarına gereken yanıtı vereceğiz" vurgusuyla açıklama sona erdi. 

İstanbul'dan ve İzmir'den yola çıkan "İradeye saygı" yürüyüşçüleri Ankara'ya ulaştı. Kurtuluş Parkında karşılanan yürüyüşçüler kendilerini karşılayanlarla birlikte Sakarya Caddesi'nde yürüyüşe geçti.

"Belediyeler halkındır, gasba izin vermeyeceğiz. Şaredarî yên gel inem ê mafe xwe biparezin" pankartı açıldı, sık sık "Biji berxwadana Colemêrg", "Diren Colemêrg Ankara seninle", "Hırsız kayyum Colemêrg'den defol", "Kayyumlar gidecek biz kalacağız", "Direne direne kazanacağız", "İçeride dışarıda zincirleri parçala", "Faşizme karşı omuz omuza", "Mehmet Sıddık Akış onurumuzdur" sloganları, alkış ve zılgıtlar yükseldi. 

DEM Parti Ankara İl Eşbaşkanı Fatin Kanat, günlerdir hayvan hakları için mücadele edenleri selamladı, "Mücadelelerinde başarılar diliyoruz" dedi. Kanat, saldırılar sona erene dek mücadelenin süreceğini kaydetti ve ekledi: "Demokrasi ve özgürlük mücadelemizi başka alanlarda, sokaklarda tüm omuzdaşlarımızla birlikte sürdüreceğiz."

'İKTİDARIN SALDIRILARINA GEREKEN YANITI VERECEĞİZ'
Ardından Nebahat Çalpan söz aldı, irade hırsızlığına boyun eğmeyeceklerinin altını çizdi. Basın metnini okuyan Çalpan, "Kayyumlarla devreye sokulan saldırı aslında eşitlik ve özgürlük isteyen herkese, her kesime dönüktür" vurgusu yaptı, iktidarın Kürt halkının seçme ve seçilme hakkını tümden ortadan kaldıran bir "normal" yaratmaya çalıştığını kaydetti. Bu siyasetin götüreceği tek yerin felaket olduğunun altını çizen Çalpan, iktidarı savaş ve ranttan medet uman zorbalıktan ve yıkım siyasetinden vazgeçme çağrısı yaptı. Tecridi durdurma çağrısı yapan ve halk iradesine ipotek konma saldırılarından vazgeçilmesini isteyen Çalpan, Kürt halkının hak mücadelesinin her dönem saldırı altında olduğunu belirtti. AKP-MHP iktidarının yıllardır Kürt halkının iradesini gasp etmeye çalıştığını hatırlatan Çalpan, "Sömürüye, baskıya, kayyum darbesine karış oluşturduğumuz birleşik mücadeleyi daha da güçlendirerek iktidar saldırlarına gereken yanıtı vereceğiz" vurgusu yaptı. 

DEM Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar'ın Kürtçe konuşmasının ardından açıklama sona erdi. 

"İradeye saygı" yürüyüşü yarın Ankara'dan Adana'ya devam edecek.