29 Mart 2024 Cuma

İpek Er'in katili Musa Orhan yine tutuklanmadı

İpek Er'e tecavüz saldırısında bulunarak intihara sürükleyen uzman çavuş Musa Orhan'ın devletin yargı sistemi bir kez daha sahip çıktı. Savcı, Musa Orhan hakkında 'nitelikli cinsel saldırı' suçundan tutuklanmasını isterken, mahkeme heyeti talebi reddetti.

Siirt'te İpek Er'e tecavüz saldırısında bulunan uzman çavuş Musa Orhan yine tutuklanmadı.

Siirt 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen dördüncü duruşmada, savcı, Musa Orhan hakkında 'nitelikli cinsel saldırı' suçundan tutuklanmasını ve cezalandırılması talebinde bulundu. Ancak mahkeme heyeti, avukatların savunmalarının ardından açıkladığı kararında Orhan'ın tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

İpek Er'e tecavüz saldırısında bulunarak intihara sürükleyen uzman çavuş Musa Orhan'ın devletin yargı sistemi bir kez daha sahip çıktı. Savcı, Musa Orhan hakkında 'nitelikli cinsel saldırı' suçundan tutuklanmasını isterken, mahkeme heyeti talebi reddetti.

Siirt'te İpek Er'e tecavüz saldırısında bulunan uzman çavuş Musa Orhan yine tutuklanmadı.

Siirt 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen dördüncü duruşmada, savcı, Musa Orhan hakkında 'nitelikli cinsel saldırı' suçundan tutuklanmasını ve cezalandırılması talebinde bulundu. Ancak mahkeme heyeti, tecavüz faili ve kadın katili Musa Orhan'ın tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

Duruşmada dinlenilen tanıklardan Suad Ilık, yaşananlara dair herhangi bir bilgisi olmadığını iddia etti. İkinci tanık ve sanık Musa Orhan'ın ev arkadaşı olan Ali Şahin de, avukatların sorularına  çelişkili  yanıtlar vermesinin ardından tanık olduğunu unutarak "Susma hakkımı kullanıyorum" dedi. Avukatlar tanığın susma hakkını kullanamayacağını hatırlattı. Avukatların, İpek Er'in mektubunda adının geçmesine ilişkin sorusuna Ali Şahin, İpek Er'i görmediğini, bilmediğini iddia etti, aileyi suçlamaya dönük ifadeler kullandı.

Sanık avukatı Erkan Akkuş'un, sürekli tanığa müdahale etmesi, avukatlar tarafından tepkiyle karşılandı.

Sanık avukatı her fırsatta aileyi suçlayan ifadeler kullanırken, manipülasyonla karşı karşıya olduklarını ve haksız ithamlara maruz kalındığını öne sürdü.

Daha önce de ifade veren Adli Tıp Kurumu uzmanı Mustafa Seçkin Özyayla, bir kez de bugünkü duruşmada dinlendi. Özyayla, avukatların birçok sorusunu yanıtsız bıraktı.

Duruşma savunmalarla devam ederken savcı, 5237 sayılı TCK'nın 102/1 maddesi gereğince sanık Musa Orhan'ın "cinsel saldırı" suçundan en az 12 yıl hapis ile cezalandırılmasını istedi. Savcı, sanık Musa Orhan'ın, İpek Er'e yönelik birden fazla eylemi aynı kasıtla ve aynı zaman dilimi içinde işlemiş olduğundan, hakkında zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasına yer olmadığına; işlemiş olduğu kasti suç nedeniyle TCK'nın 53/1-2-3 maddesi gereğince belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına, üzerine atılı suçu vasfı ve suç için kanunda öngörülen ceza süresi nedeniyle sanığın kaçacağı ve delil karartacağı yönünde somut olgu niteliğinde olması hususları gözetildiğinde hükümle birlikte tutuklanmasına karar verilmesini talep etti.

İPEK'İN ANNE VE BABASI ORHAN'IN TUTUKLANMASINI İSTEDİ 
Savcının mütalaasının ardından söz alan İpek Er'in babası Fuat Er, sanık Musa Orhan'ın görevini kötüye kullandığını, İpek'in bavulu ve elbiselerinin akıbetinin hala belli olmadığını söyledi. Savcının mütalaasına katıldığını söyleyen baba Er, sanığın tutuklanmasını istedi.

Anne Hakime Kılınç ise bedeninin bir ateş içerisinde olduğunu söyleyerek, İpek'i bir gün, bir an bile olsa unutamadığını ve sanığın hak ettiği cezayı almasını gerektiğini kaydetti.

İpek Er'in ailesinin avukatları da tanıklardan Ali Şahin'in sanık Musa Orhan'ın baskısı altında olduğuna işaret etti, Musa Orhan'ın delil karartmaya çalıştığına dikkat çekti, "Ali Şahin çelişkiye düşmüştür. Taraflı tanıklık etti. İddia makamından sanık hakkında da işlem yapmasını talep ediyoruz" dedi. Avukatlar Musa Orhan'ın tutuklanmasını talep etti.

MUSA ORHAN 'MASUM' OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR
Sanık Musa Orhan ise 'masum olduğunu' düşündüğünü söylereyerk, beraatını istedi.

Mahkeme heyeti verdiği uzun bir aranın ardından facebook yazışmalarının akıbetinin sorulmasına, İpek Er'in avukatlarının talep ettiği bazı tanıkların dinlenmesinin reddine, Batman ve Diyarbakır Çocuk Hakları Merkezi'nin katılma talebinin reddine, sanığın tutuklanma talebinin reddine, tanık Ali Şahin'e ilişkin suç duyurusu talebinin reddine ve sanığın SEGBİS ile dinlenmemesi talebinin reddine karar verdi.
 
Musa Orhan aleyhindeki tüm talepleri reddeden mahkeme heyeti duruşmayı 3 Aralık'a erteledi.