25 Nisan 2024 Perşembe

İnsan hakları savunucularından Batman Valisi'ne tepki

Batman Valisi Hulusi Şahin'in açıklamasına tepki gösteren insan hakları savunucuları, valinin BM İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi'ni okumasını istedi.
Batman Valisi Hulusi Şahin'in, Gercüş ilçesine bağlı Seki köyüne ziyareti sırasında insan hakları savunucularına yönelik yaptığı "Bunların derdi, insan hakkı değil, insan hakkı gibi değerli bir kavramı istismar ederek, terörizme yol ve yer açmaktır. Biz, sonuna kadar terörizmle mücadele etmeye devam edeceğiz" şeklinde açıklama yapmıştı.
 
İnsan Hakları Derneği (İHD), Batman Barosu Avukat Tahir Elçi Konferans Salonu'nda yaptığı basın toplantısıyla Vali Şahin'in açıklamasına tepki gösterdi. Toplantıya; Batman Demokrasi Platformu, KESK, Genel-İş, Petrol-İş, TMMOB, HDP, DBP yöneticileri, avukatlar ile çok sayıda kişi katıldı. Salona, "Hak savunucularını hedef gösteren anlayış kabul edilemez" yazılı pankart asıldı.
 
'TALİHSİZ BİR AÇIKLAMA'
 
SES Batman Şubesi Eşbaşkanı Deniz Topkan, yıllardır barış mücadelesi verdiklerini belirterek, "İnsan hakkı savunucularını hedef gösteren açıklamaları talihsiz olarak yorumluyoruz. İnsan hakkı savunucularının hedef gösterilmesini Batman'daki kurumlar olarak kabul etmiyoruz ve hak savunucularının yanında olduğumuzu açıklıyoruz" dedi.
 
'HAK SAVUCULARININ YANINDAYIZ'
 
İHD Batman Şube Eşbaşkanı Devran Yıldız da Vali Şahin'in açıklamasının insan hakları savunucuları tarafından kabul edilecek bir tarafının olmadığını dile getirerek, "Bütün insan hakları savunucuları her zaman insan haklarından ve demokrasiden yana olmuşlardır. İnsan hakları savunucuları insanlığın en önemli değeri olan 'yaşam hakkı' savunuculuğu her zaman yapmıştır. Türkiye'nin hatta dünyanın neresinde bir yaşam hakkına gelen bir saldırı varsa, kimden gelirse gelsin insan hakları savunucuları tarafından kabul edilmemiştir ve edilmeyecektir" diye konuştu.
 
'HASSASİYET SERGİLEYECEK MİDİR?'
 
Şahin'in açıklamalarını yaptığı köyde 22 Haziran 1992 tarihinde 2 korucu ile birlikte sivillerin öldürüldüğünü; ancak aradan geçen 26 senede faillerin bulunması amacıyla işlem yapılmadığını hatırlatan Yıldız, "Devletin insanların yaşam hakkının koruması konusunda sorumluğunun olduğunu, bu sebeple gereğinin yapılarak faillerinin bulunması için sayın valiye sesleniyoruz. Aynı zamanda o tarihten bir gün önce, 21 Haziran 1992'de öldürülen ancak failleri hala açıklanamayan İHD Batman Şubemizin Başkanı Sıddık Tan için de bizim gibi aynı hassasiyeti gösterip bu konuda da bir şeyler söyleyecek midir? Ya da 28 Kasım 2015 yılında basın medya ajansları tarafından hedef gösterildikten sonra katledilen insan hakları savunucusu Av. Tahir Elçi için de aynı hassasiyet sergilenecek midir?" diye sordu.
 
'ADALET İSTİYORUZ'
 
Silahlı çatışmanın taraflarını Cenevre Sözleşmeleri ile güvence altına alınan insancıl hukuk ilkelerini ihlal etmemesi konusunda her zaman uyarıda bulunduklarını vurgulayan Yıldız, "Her Cumartesi günü saat 12.00'de ülkenin birçok yerinde gözaltında zorla kaybettirilen insanların akıbetini sormakla birlikte özellikle 90'lı yıllarda faili meçhul saldırılarda yaşamını yitirmiş insanlar için adalet istiyoruz. Sayın valiye insan hakları konusunda samimiyseniz, etkinliklerimizi yasaklayıp, adli ve idari ceza vermek yerine evrensel yasalara uyun çağrısı yapıyoruz. Validen, hakkımızdaki yanlış düşüncelerinden arınması ve bizleri daha yakından tanıyarak eleştirilerinde daha dikkatli olmasına yardımcı olacağından emin olduğumuz, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi'ni, okumasını talep ediyoruz" dedi.
 
'ÖZGÜRLÜKLERİ SAVUNACAĞIZ'
 
İnsan hakları savunucularının hedef gösterilmesinin nelere mal olduğunu geçmiş yıllarda acı tecrübelerle öğrendiklerini dile getiren Yıldız, insan hakları savunucuları olarak her koşulda kendi hakları dahil olmak üzere, insan hak ve özgürlükleri savunacaklarını söyledi.