28 Nisan 2024 Pazar

İnsan hakları örgütlerinden bakanlığa çağrı: Adım atın

İzmir'de bulunan insan hakları örgütleri koronavirüse karşı hapishanelerde alınan önlemlerin yeterli olmadığını belirtti, Adalet Bakanlığı'na çağrı yaptı. Ayrıca Manisa T Tipi HApishanesi'nde tutsaklara işkence yapıldığı da belirtildi. 

İHD, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Ege TUHAY-DER, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Gündemi Derneği'nin de aralarında olduğu örgütler, koronavirüs salgını nedeniyle risk altında olan hapishaneler ve Manisa T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutsaklara yönelik işkenceye ilişkin İHD İzmir Şubesi binasında basın toplantısı düzenledi.

'İLAÇLAMA VE DEZENFEKTAN YAPILMADI'
İHD İzmir Şube Başkanı avukat Zafer İncin, koronavirüs nedeniyle hapishanelerin tehdit altında olduğunu belirtti, Adalet Bakanlığı'nın bu konuda yaptığı açıklamaların tatmin edici olmadığını söyledi. İncin, hapishanelerin hem hijyenik olmadığına hem de kapasitelerinin üzerinde dolu olduğuna dikkati çekti. 
 
Ege Bölgesi'nde bulunan hapishanelerdeki bazı tutsaklarla yaptıkları görüşmelere ilişkin de bilgi paylaşan İncin, şunları söyledi: "Malta ve havalandırmaların dışında koğuşlara ilaçlama yapılmıyor. Dezenfektan malzemelerini de kantinden kendilerinin karşılanması gerektiğinin söyleniyor. Tüm sosyal aktiviteleri ve etkinlikleri salgın gerekçesi ile durdurulmuş. Tutukluların yemekleri ile ilgili herhangi bir düzenleme yapılmamış, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler gözetilmemiştir. Kadın cezaevinde ağırlaştırılmış müebbet cezasının infaz edildiği tekli odaların koridorları dahi ilaçlama ya da dezenfekte edilmemiştir. Tutukluların ateş ölçümü dahil hiçbir kontrolleri yapılmamıştır"

İncin, hapishanelerde alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
-Cezaevindeki banyo, tuvalet gibi ortak alanların her gün dezenfekte edilmeli.
 
-Risk grubunda bulunan tutukluların kalabalık koğuşlarda tutulmaması, kapasitesi az olan ve daha fazla önlem alınmış olan koğuşlarda tutulmalı.  
 
-Sağlık çalışanları için alınan önlemlerin tüm cezaevindeki çalışanları için de alınmalı, özellikle risk grubunda olan çalışanlar başta olmak üzere maksimum önlemler alınmalı.  
 
-Tutuklulara besin ve vitamin takviyesi yapılmalı. 
 
-Kurumda düzenli ve yeterli sayıda sağlık personelinin bulunmalı (sayı arttırılmalı).
 
-Görüşlerin yapıldığı alanlarda önlemlerin artırılmalı, alanlar sıklıkla dezenfekte edilmeli, tutukluların görüş haklarını ihlal etmeyecek önlemler hızla alınmalı.

-Tutukluların hastanelere ring araçlarıyla değil; daha hijyenik ve sağlığa uygun araçlarla taşınmalı. 
 
-İnfaz kanunun 16. Maddesi uyarınca sağlık sebebiyle infaz ertelemeye başvurmuş olan hasta tutukluların dosyaları hızla incelenmeli ve acilen cezaevi dışında tedavi olanakları sağlanmalı."

'TUTUKLULARA AĞIR İŞKENCE YAPILDI'
ÖHD üyesi Avukat Şükran Öztürk, Manisa T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde yaşanan saldırı ve işkenceye ilişkin bilgi verdi. 

Saldırının ardından müvekkilleri ile görüştüğünü aktarah Öztürk, 5 Ekim 2018'den beri tutsaklara ayakta sayım dayatıldığını hatırlattı. Avukat Öztürk, "12 Mart tarihinde Manisa T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda görevli infaz koruma memurları, A-22 koğuşuna ayakta sayım işlemi dayatmak istemiş. Bunun üzerine koğuşta bulunan tutukluların itiraz etmesinin ardından tutuklulara fiziksel müdahale ile cevap verilmiştir. Koğuşta bulunan hükümlü ve tutuklular darp edilmiş ayrıca tutuklu Adem Bozkurt ile hükümlü Mehmet Tekin koğuş dışındaki koridora zorla götürülerek ağır şekilde işkenceye maruz kalmışlardır" dedi.

'TUTUKLULARIN VÜCUDUNDA CİDDİ YARALAR VAR'
Hapishane müdürleri ile beraber başgardiyanların da olayı gördüğünü, ancak tutukluların "Müdahale edin" taleplerine rağmen olay yerini terk ettiklerini aktaran Öztürk, şöyle devam etti: "Manisa T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda görevli infaz koruma memurları tarafından ağır işkenceye maruz kalan tutukluların vücutlarında ciddi yaralanmalar, doku ezilmeleri mevcuttur. 13 Mart tarihinde Adem Bozkurt Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesine götürülmüştür. Ancak kendisine herhangi bir bilgi ve rapor verilmemiştir. Yine koğuşta bulunan diğer tutuklulara ‘Sayım yapılmasına karşı çıkmak ve görevini yapan personele karşı tehdit’ sebebiyle disiplin cezası verilmiştir. Ailelerin isteği doğrultusunda, maruz kalınan hak ihlallerinin tespiti ve gerekli hukuksal başvuruları yapmak üzere Manisa T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile avukatlar görüşme yapmak amacıyla gittiklerini idarenin keyfi ve hukuksuz yaklaşımlarına maruz kaldı" dedi.