18 Mayıs 2024 Cumartesi

İnşaat işçileri: Tek bir kuruşumuzu patrona bırakmayacağız

İstanbul Finans Merkezi şantiyesinde çalışan inşaat işçileri, gasp edilen hakları için direnişe geçti. Patronun çalışma koşulları ve güvenlik önlemleri konusunda pek çok ihlalde bulunduğunu aktaran işçiler, baskı ve tehditlere rağmen haklarını alana kadar direneceklerini söyledi. Tüm işçilere birlikte mücadele çağrısı yapan direnişteki işçiler aynı zamanda da dayanışmanın önemine dikkat çekti. 

İstanbul Finans Merkezi şantiyesinde Emlak Konut, Gür Yapı ve Kiazom Grup firmaları tarafından gasp edilen haklarını almak için direnişe geçen inşaat işçileri, polis saldırısına rağmen Emlak Konut GYO ofisi önünde mücadelelerini sürdürüyor. İşçiler, haklarını alana kadar gündüz gece alanı terk etmemekte kararlı.

Patronlar inşaat işçilerinin bayram tatili, AGİ, mesai ücretlerini gasp ediyor. İş cinayetlerinin başında gelen inşaat kolunda işçinin canını maliyet kalemi olarak gördüğü için iş güvenliği önlemleri almayarak işçinin canını hiçe sayıyor. Yasada belirtilene göre işçilerin mesai saatleri 08.00 ile 17.00 ancak işçilere ek mesai saatleri dayatan patronlar, ek mesaiye kalmak istemeyen işçileri de 4 saatlik ücretlerini kesmekle tehdit ediyor. 

ETHA'ya konuşan işçiler uğradıkları hak ihlallerini anlattı. Bayram tatili süresince de çalışmaya zorlandıklarını dile getiren işçiler, şantiyede hiçbir iş güvenliği önleminin alınmadığını, baret, yelek, ayakkabı gibi donanımlar kendilerine sağlanmadığının altını çizdi. Kendi alanları dışında kalan pek çok işin dayatıldığı işçiler, patronun işin ustasına para ödememek için bu işleri kendilerine yaptırdığını, bu esnada da gerekli donanımı sağlamadığını ve iş kazalarının artarak devam ettiğini anlattı.

YAPILAN İHLALLERİN ÜSTÜ ÖRTÜLMEK İSTENİYOR
Patronların yaptıkları ihlallerin üstünü örtmeye çalıştığına işaret eden işçiler, Çalışma Bakanlığı ve SGK denetimleri öncesi hiçbir hak ihlali yaşanmadığını söylemeleri için tehdit edildiklerini dile getirdi. Gür Yapı ve Kiazom patronlarının işçilerin her türlü talebine kulak tıkadığını ve sürekli işten atmakla gözdağı verdiğini anlatan işçiler, bazı arkadaşları üzerinde özellikle baskı kurularak birbirleriyle karşı karşıya getirilmeye çalıştıklarını vurguladı. İşçiler, yaşadıkları sömürü ve tehditlere rağmen, kaybedecek hiçbir şeyleri kalmadığını ifade ederek, direnmenin onlar için tek yol olduğunu kaydetti.

DİSK/Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş sendikalarının öncülüğünde direnişi sürdüren işçiler, tüm işçilerin sendikalı ve hakları konusunda bilinçli olmasının önemine dikkat çekti.

'BİR KURUŞUMUZA KADAR PATRONA BIRAKMAYACAĞIZ'
Direnişteki inşaat işçisi Mahmut Yalçın, iki yılı aşkın süredir şantiyede çalıştığını kaydederek, hakları olandan daha fazlasını istemediklerini belirtti. Ağır koşullar altında, asgari ücretin bile altında çalıştıklarına işaret eden Yalçın, "Tüm haklarımız neyse versin. İki ayda bir maaş alıyoruz, borçlarımız var. Bir kuruşuna kadar patronumuza bırakmayacağız, direne direne kazanacağız" ifadelerini kullandı.

'İŞÇİLERİN HAKLARINI BİLMESİ GEREKİYOR'
Direnişteki bir başka inşaat işçisi Abdulkadir Yulgun da, taşeron firmada çalıştıklarına işaret ederek, patronların kendi karları dışında bir şeyi umursamadığını vurguladı. İstedikleri hakların çalışma kanununda geçen haklar olduğunu kaydeden Yulgun, "Bu hakları almak istiyoruz, almaya kararlıyız. Sonuna kadar direneceğiz" dedi.

İşçilerin birlik olması gerektiğinin altını çizen Yulgun, patronların işçilerin bilinçsizliğinden yararlanmaya çalıştığını söyledi. Yasayla belirtilen hakların dahi  patronlar tarafından gasp edilmek istendiğine dikkat çeken Yulgun, patronların işçilerin emeklerine el koyduğunu ifade etti. Yulgun, sendikaların bu konuda oynadığı role dikkat çekerek, tüm işçileri hakları için direnmeye çağırdı.