20 Mayıs 2024 Pazartesi

İnşaat işçileri kampanyalarının startını verdi: Artık yeter

DİSK Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş birlikte mücadelenin gücüyle inşaat işçilerinin gasp edilen hakları ve insanca yaşam talepleri için bir kampanya başlattı. Finans Şantiye Merkezi önünden taleplerin sıralandığı eylemde, "Dünyayı biz inşa ediyoruz altında biz kalıyoruz" vurgusu yapıldı ve kölelik düzenine boyun eğilmeyeceği kaydedildi. 

İnşaat sektöründe örgütlenen DİSK Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş inşaat işçilerinin gasp edilen hakları için "Artık yeter gasp edilen haklarımızı istiyoruz" başlıklı kampanyalarının startını, işçilere yönelik hak gasplarının en fazla yaşandığı Finans Şantiye Merkezi'nde yaptıkları basın açıklamasıyla verdi. 

"Artık yeter, gasp edilen haklarımızı istiyoruz" yazılı pankartın açıldığı eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, DİSK Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı ve çok sayıda kişi katıldı. 

GÜLÜM: BİRLİKTE DUR DEMEK ZORUNDAYIZ
Söz alan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, "Bu binalarda oturanlar, yaşayanlar hep patronlar oluyor. İşçilere ise son derece kötü gecekondular, kötü yaşam koşulları dayatılıyor. Nasıl bir düzendir ki, işçiler üretiyor, zenginler karı elde ediyor. İşte bu düzene karşı birlikte dur demek zorundayız. Birleşe birleşe birleşe, örgütlene örgütlene karşı durabiliriz" dedi.

'KÖLELİK DÜZENİ SON BULSUN'

Basın metnini okuyan İnşaat-İş Örgütlenme Uzmanı Deniz Gider, inşaat işçilerinin  maruz kaldığı kötü koşulları aktardı. Ücretlerin ödenmemesi, sigorta primlerinin düşük gösterilmesi, maliyet olarak görüldüğü için alınmayan önlemler nedeniyle yaşanan iş kazaları ve iş cinayetleri, uzun yemek kuyrukları, kurtlu yemekler, tahta kurularının olduğu yatakhaneler inşaat işçilerinin başlıca sorunları arasında bulunduğunu dile getiren Gider, " Bir buçuk milyon sigortalı, yaklaşık 500 bin de kayıt dışı işçi inşaat iş kolunda insanlık dışı çalışma koşullarında çalışmaya zorlanıyor. İş kanunları yasalar uluslararası sözleşmeler adeta kağıt üzerinde kalıyor. Siyasal iktidarlar tarafından dokunulmazlık zırhıyla korunan inşaat patronları kölelik koşulları dayatıyor. Bu kölelik düzenine artık yeter diyoruz. Kanunların kağıt üzerinde kaldığı, her türlü hak gasbının yaşandığı, her gün iş cinayetlerinin yaşandığı, çalışma barınma ve yemek koşullarına kadar her şeyin patronların insafına bırakıldığı inşaat sektöründe yıllardır bu kölelik düzeni son bulsun diyerek mücadele ediyoruz" dedi. 

'DÜNYAYI BİZ İNŞA EDİYOR, ALTINDA BİZ KALIYORUZ'
"Dünyayı biz inşa ediyoruz altında biz kalıyoruz" diye vurgulayan Gider, birleşik mücadele ile haklarını savunacaklarını ve bu düzeni değiştirmek için mücadele edeceklerinin altını çizdi. Binlerce işçinin çalıştığı Finans Merkezi Şantiyesinde DİSK/ Dev Yapı İş ve İnşaat İş Sendikaları olarak başlattıkları kampanya çerçevesinde hiçbir inşaat işçisinin yalnız olmayacağını, haklarını korumak ve talepleri gerçekleştirmek için mücadele edeceklerini ilan etti. 

'İNSANCA ÇALIŞMA KOŞULLARI İSTİYORUZ'
İnşaat-İş Örgütlenme Uzmanı Deniz Gider, şu talepleri sıraladı:
🔹 "Pazar mesailerinin yüzde yüz ödenmesini istiyoruz.
🔹 Haftalık 45 saati aşan çalışmaların fazla mesai sayılmasını istiyoruz.
🔹 Gasp edilen AGİ (Asgari Geçim İndirimi) hakkımızın geriye dönük ödenmesini istiyoruz.
🔹 Sigorta primlerinin asgari değil aldığımız gerçek ücret üzerinden yatırılmasını istiyoruz!
🔹 Ücret gasplarının son bulmasını istiyoruz!
🔹 Keyfi ücret/yevmiye vb. kesintilerinin son bulmasını istiyoruz!
🔹 İnsana yakışır, hijyenik ve sağlıklı yemek sağlanmasını istiyoruz!
🔹 Kamp ve yatakhane koşullarının iyileştirilmesini istiyoruz!
🔹 Orman kanunları değil, iş kanununun şantiyemizde uygulanmasını istiyoruz!
🔹 İnsanca çalışma koşulları istiyoruz."

"İnşaat işçisi yalnız değildir" sloganıyla eylem sona erdi.