6 Mayıs 2024 Pazartesi

İnşaat işçileri Emlak Konut önünde gece-gündüz direnişe geçti

Ödeme yapılacağı sözüne rağmen küçük bir miktar ödeme yapan patronlara karşı inşaat işçileri bu sabah Gür Yapı ve Yapı Yapı'nın ofislerini işgal etti. İşçilerin kararlılığı üzerine patron 17.00'e kadar ödeme yapacağının sözünü verdi. Yapılan görüşmede patronun alacakları ödemek yerine kendilerine "akıl verdiğini" duyuran sendikalar, Emlak Konut önünde gece-gündüz direnişte olacaklarını duyurdu. 

İnşaat-İş ve Dev/Yapı-İş, Gür Yapı ve Yapı Yapı'nın söz verdiği halde üyelerinin ücretlerini ödememesi üzerine sabah saatlerinde firmaların ofislerini işgal etti. 

25 Temmuz günü üyelerinin gasp edilen hakları için Finans Merkez Şantiyesinde Ziraat Bankası Kuleleri önünde direnişe başlayan iki sendika, Gür Yapı ve Yapı Yapı'nın taahhüdü üzerine direnişe ara vermişti. 

27 Temmuz akşamı işçilerin tüm ücretlerinin ödenmesi gerekirken, patronlar sözünde durmayarak küçük bir miktar ödeme yaptı. 

Bunun üzerine inşaat işçileri üyesi olduğu İnşaat-İş ve DİSK/Dev Yapı-İş ile iki grup halinde işgal eylemi gerçekleştirdi. "İnşaat işçisi köle değildir", "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla bir grup Gür Yapı ve Yapı Yapı'nın ofislerini işgal etti, bir grup ise Ataşehir'deki  Emlak Konut önünde eyleme başladı.

Haklarını almadan hiçbir yere gitmeyeceklerini söyleyen işçilerin kararlılığı üzerine patronlar saat 17.00'a kadar süre istediklerini ve işçilerin tüm alacaklarını ödeyeceklerinin sözünü verdi. 

İnşaat işçileri, Gür Yapı'nın Finans Merkezi Şantiyesi'nde inşa ettiği binanın A bloğunda ödeme yapılana kadar bekleyeceğini duyurdu. 

Firma yetkilierinin talebi üzerine iki sendikanın temsilcisi, avukatlar ile görüşme yapıldı. 

Sendikalar sosyal medye hesabından yaptıkları duyuruda yetkililerin işçilerin alacaklarını ödemek yerine kendilerine "akıl verdiklerini" kaydetti ve direnişe gece-gündüz Emlak Konut önünde devam edeceklerini belirtti.