20 Mayıs 2024 Pazartesi

İnfaz ve işkencenin olduğu Muğla Davası sansürle başladı

Muğla'da 6 HPG'linin infaz edildiği operasyon sırasında ve sonrasında gözaltına alınan 15 kişi hakkında açılan dava Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşma salonuna sadece "sarı basın kartı" olan 3 gazeteci alınırken, ailelerin salona girişi ise engellendi. Muğla'nın Köyceğiz ve Seydikemer ilçeleri kırsalında 4-5-6 Ekim 2017 tarihlerinde yapılan operasyonun ardından açılan davaya bugün başlandı.
 
Söz konusu operasyonda 6 HPG'li infaz edilirken, gözaltına alınanlara yapılan işkence fotoğraflarla belgelenmişti. 
 
HPG’nin üyeleri olduğunu duyurduğu Ekrem Altay, Veysi Şengil, Velat Aşan ve Mehmet Can Yiğirer ile HPG’li oldukları iddia edilen Muhammed Reşo ve Serbest Şenlik hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olma”, “Resmi belgede sahtecilik”, “Görevi yaptırmamak için direnme” , “Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme”, “Sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin taşınması” iddialarıyla hapis cezası isteniyor. 
 
Tutuklu sanıklardan Adnan Yiğirer hakkında “Örgüte bilerek isteyerek yardım etme”, “Görevi yaptırmamak için direnme” iddialarıyla, Mustafa Yiğiner, Bahtiyar Şenlik, Senar Şenlik, Tahir Şenlik ve İsmail Bozdağ hakkında ise, “Örgüte bilerek isteyerek yardım etme” iddiasıyla hapis cezası isteniyor.
 
Yine HPG’lileri Lazkiye’den getiren teknenin mürettebatları olduğu iddia edilen Ahmad Abu Dast, Monır Dıb, Ossoma Jouni hakkında ise, “Silahlı terör örgütlerine silah sağlama”, “Göçmen kaçakçılığı yapma”, “Örgüte bilerek isteyerek yardım etme” iddialarıyla hapis cezası isteniyor.
 
Muğla Adliyesi'nde görülen bugünkü duruşma öncesinde adliye çevresi ve binasında yoğun polisiye önlemler alındı. Tutuklu sanıkların tamamının getirildiği duruşma salonunda avukatları da hazır bulundu. 
 
Ailelerin, duruşma salonuna girişine mahkeme heyeti tarafından izin verilmedi. Mahkeme heyeti, gazetecilere de "sarı basın kartı" şartı getirdi. Bu şart nedeniyle sadece ana akım medya çalışanı 3 muhabir duruşma salonuna alındı.
  
Duruşma devam ediyor.