19 Nisan 2024 Cuma

İnebolu ve Bartın hapishaneleri: Çocukların temel gıda ihtiyacı bile karşılanmıyor

İnebolu ve Bartın hapishanelerinde tutsaklar üzerindeki baskılar artıyor. Bayburt'ta çocukların ihtiyacı olan temel gıdalar bile karşılanmıyor. Onlarca güne varan hücre cezaları rutinleşti. Görüş için gelen aileler de baskı altına alınıyor.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Meral Danış Beştaş, Bayburt, İnebolu ve Bartın hapishanelerinde yaşanan hak ihlalleri ve keyfi uygulamalara karşı Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na başvuru yaptı.
 
ÇOCUKLARA TEMEL GIDALAR VERİLMİYOR
 
Beştaş, Bayburt Hapishanesi'nde 2 kadın tutsağın 4 ve 6 yaşlarındaki çocuğu ile kaldığını ve çocuklar için gerekli temel gıda ve malzemelerin verilmediğini belirtti. Askeri nizamla ayakta sayım dayatması ile onlarca günleri aşan hücre cezalarına dikkat çeken Beştaş, diğer ihlalleri "anadilinde savunma yapmanın engellenmesi, disiplin cezası gerekçesi ile nakil taleplerinin kabul edilmemesi, ziyaret, telefon, sohbet hakkı gibi en temel haklarının engellenmesi" olarak sıraladı.
 
Beştaş, "tutsakların görüş sürelerinin kısaltılması, ailelere görüşten men cezaları verilmesi, ailelerin detaylı aramaya tabi tutulması, hücre değiştirme talebinin "örgütsel iletişim" gerekçesiyle ret edilmesi, kelepçe ile muayene dayatması, özel eşyalarına el konulması, kitap yasağı, demokratik kitle örgütlerine gönderdikleri mektuplara el konulması" gibi uygulamaların tamamen keyfi olduğunun altını çizdi.
 
BARTIN HAPİSHANESİ'NDE SAĞLIK HAKKI İHLAL EDİLİYOR
 
Beştaş, Bartın 1 No’lu T Tipi Hapishanesi'nde ise benzer sorunları yaşayan tutsakların taleplerini şu şekilde ifade etti:
 
"- Sağlık sorunları için yapılan taleplere zamanında yanıt verilmesi, acil durumlarda da yine hastanın aynı gün revire çıkarılmaması,
 
-Kalp krizi gibi durumlarda hastanın ambulans ile hastaneye götürülmesi, muayene esnasında gardiyan bulunmaması ve kelepçe uygulamasının kaldırılması ile yeşil reçeteli ilaçların mahpuslara verilmesi,
 
- Spor, sohbet, kurslara ve atölye çalışmalarına katılım, kütüphaneden yararlanma hakkı, resim malzemelerinin mahpuslara verilmesi, açık alanlardaki tel örgülerin kaldırılması,
 
- 10 kitap sınırlamasının kaldırılması,
 
- Ziyaret saatlerinin keyfi ve habersiz değiştirilmemesi,
 
- İnfaz hâkimliklerine, Cumhuriyet Başsavcılıklarına, Adalet Bakanlığına ve benzeri kurumlara yazılan dilekçelerin ilgili kurumlara gönderilmesi."
 
İNEBOLU HAPİSHANESİ YIKILMA TEHLİKESİ ALTINDA
 
İnebolu M Tipi Kapalı Hapishanesi'nin yıkılma riski altında olduğunu belirten Beştaş, tutsakların can güvenliğinin olmadığı ifade ederek gerekli önlemlerin alınmasını istedi.