24 Nisan 2024 Çarşamba

İnanç merkezine tankla, topla, kepçeyle giriliyor

Munzur Gözeleri'nde incelemelerde bulunan HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, projenin halkın inancına bir saldırı olduğunu belirterek, inanç merkezine tankla, topla ve kepçeyle girildiğini söyledi.

Dersim'in Ovacık ilçesinde Alevilerin kutsal mekânlarından birisi olan Munzur Gözelerinde yapılması planlanan projeye tepkiler artıyor. Proje nedeniyle ziyaretgah alanına giriş çıkışlar kısıtlı olarak yapılırken, bölgede yoğun polis ablukası mevcut. Gözelere gitmek isteyen yurttaşlar, polis kontrolünden geçiliyor. Munzur Gözelerinde incelemelerde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, bir halkın dili, inancı, kültürünün kaldırılmak istendiğini söyledi.

Yapılacak olan düzenlemenin asimilasyon temelli olduğunu ifade eden Önlü, Dersim katliamına işaret ederek, "Yatırım denilen bu şeyler, bu topraklara 38 öncesinde de yapıldı. Yollar, karakollar medeniyet denilerek bu halkın tarihsel köklerini koparmak için yapıldı" dedi.

'KABUL EDİLEMEZ BİR SALDIRI'
Munzur Gözeleri ziyaret alanına silahlarla girilmesine tepki gösteren Önlü, "Bir inanç merkezine tankıyla, topuyla, kepçesiyle giriyor. Bu halk için, bu topraklar için, bu zihniyet bir yıkım zihniyetidir. Halkın diline, inancına, kimliğine saygısızlık yapılıyor. AKP Genel Başkanı Gezi Direnişi'nde yalan yanlış bir şekilde camilere ayakkabıyla girildi demişti. Munzur Gözelerine silahlarıyla giriyorlar. Yollar kapatılmış ve gelirken insanlar cebinizde ne var diye sorgulanıyor, kaç kişi girecek diye beyan veriliyor. Bu halkın diline, kültürüne, inancına saygısızlık yapılıyor. Burası inanç merkeziyle beraber, bir kültür, yaşam merkezidir. Burası hiçbir maneviyatına dokunulmadan düzenlenmesi gerekiyor. Başta Dersim'de bulunan inanç kurumları, sivil toplum örgütleri ve halkımızın bu tepkisi önemli ve haklıdır. Bu kabul edilemez bir saldırıdır" diye konuştu.