2 Aralık 2024 Pazartesi

İliç'te iki yıl önce de toprak kaymış

İliç'te Anagold Madenciliğe ait Çöpler maden sahasında iki yıl önce de toprak kayması yaşandığı ve bunun gizlendiği ortaya çıktı. Ortaya çıkan belgede 21 Haziran 2022 tarihinde yığın liçi sahasındaki boru hattında meydana gelen kazanın çevre kirliliğine yol açtığı da itiraf ediliyor.

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madenciliğe ait Çöpler maden sahasında 13 Şubat günü yaşanan toprak kaymasında resmi açıklamalara göre 9 işçi tonlarca siyanürlü toprağın altında kaldı.

Aynı madende iki yıl önce de toprak kayması yaşandığı ve bunun gizlendiği ortaya çıktı.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, sosyal medya hesabından 27 Mart 2022 tarihinde yaşanan toprak kaymasına ilişkin belgeyi paylaştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 'ivedi' notuyla dağıtım yerlerine gönderilen belgede, kaymanın 1292-1346 katları arasında yaşandığı bilgisi yer alıyor.

BORU HAKKINDAKİ KAZA ÇEVRE KİRLİLİĞİNE YOL AÇTI İTİRAFI
"İlgi (a) yazıda, Erzincan ili İliç ilçesinde madencilik faaliyeti gösteren Anagold Madencilik San. ve Tic. AŞ'nin yığın liçi sahasında 27.03.2022 tarihinde 1292-1346 katları arasında bir kayma olayı meydana geldiği belirtilerek, olayın meydana geldiği tarihten günümüze kadar olan süreçte Bakanlığımız Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ve Erzincan İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda sahada yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmiş ve konunun Bakanlığımızca yığın liçi sahası için düzenlenen 'Maden Atığı Depolama Tesisi Onay Belgesi' kapsamında değerlendirilmesi istenmiştir" denilen belgede, yığın liçi sahasında 21 Haziran 2022 tarihinde boru hatlarında meydana gelen kazada çevre kirliliği oluştuğu da itiraf ediliyor.

Belgede devamla şu ifadeler yer alıyor:
"Erzincan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün ilgi (b) yazısında, 21.06.2022 tarihinde Anagold Madencilik San. ve Tic. AŞ'nin yığın liçi sahasındaki boru hatlarında meydana gelen kazaya bağlı olarak oluşan çevre kirliliği nedeniyle, gerekli çevresel tedbirler tamamlanıncaya kadar Bakanlığımızca işletmenin faaliyetinin durdurulduğu ifade edilerek, bu kapsamda;
Sahanın tamamında 'Maden Atığı Depolama Tesisi Onay Belgesi' verilen şartlara dönüşün sağlanması,
Oluşabilecek sızıntılar başta olmak üzere boru hatlarında meydana gelebilecek arıza durumlarını önceden haber verecek otomasyon sisteminin kurulması,
Yığın liçi sahasının yağmur suyu kontrolünü sağlayacak drenaj sisteminin kurulması..."