19 Mayıs 2024 Pazar

'İletişim işçilerine yönelik baskı ve mobbinge son verilmelidir'

İletişim-İş Sendikası Genel Başkanı Levent Dokuyucu, "İşçileri hayatları hiçe sayılarak zorunlu mesai, esnek çalışma uygulamaları eski dönemden daha fazla artmış durumdadır" dedi.

DİSK'e bağlı İletişim-İş Sendikası, PTT, Telekom ve GSM operatörleri başta olmak üzere iletişim işkolunda faaliyet gösteren şirketlerin pandemiyi fırsata dönüştürdüğünü kaydetti. İletişim-İş Genel Başkanı Levent Dokuyucu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İşçileri hayatları hiçe sayılarak zorunlu mesai, esnek çalışma uygulamaları eski dönemden daha fazla artmış durumdadır" denildi.

Çağrı merkezi emekçilerinin çalışma koşullarının ağırlaştığını ve hak gasplarının arttığını kaydeden Dokuyucu, "Esnek ve güvencesiz çalışmanın yoğun olduğu 'home office' olarak çalıştırılan çağrı merkezi emekçileri ülkemizde bu döneme kadar en çok kâr açıklayan büyük GSM operatörlerinin müşteri temsilci işleri yapmaktadırlar. Günde 10 saat çalıştırılan ve bazı işletmelerde çalışırken kamera açma zorunluluğu yanı sıra son dönemde çalışma koşullarından kaynaklı olarak bazı temel sosyal haklarının gasbına yönelik sorunlar yaşamaktadırlar" ifadelerini kullandı.

Yol ve yemek ücretlerinin düşürülmesi başta olmak üzere çalışma şartlarına yönelik hak gasplarının gerçekleştiğini kaydeden Dokuyucu, "Elektronik ortamda gönderilen bu sözleşmelerin imzalanması konusunda çalışanlara mobbing de uygulandığına dair şikayetler alıyoruz. Pandemi de bile kârlarından taviz vermeyen ve home office çalışma ile şirket içi masrafları azalmış olmasına rağmen bu şirketlere kârları az gelmiş olmalı ki yeni hak gasplarına başlamışlardır. Buna son verilmeli. Sözleşme şartlarına pandemi koşulları alınarak ücret ve hak iyileştirilmesi yapılmalıdır. Baskı ve mobbinge son verilmelidir" dedi.