8 Mayıs 2024 Çarşamba

'İktidar hapishanedeki çocuklarımızın mücadelesinden korkuyor' 

Tecridi kıracağız yaşamı özgürleştireceğiz" şiarıyla Alsancak'ta yapılmak istenen eylemi polis engellemeye çalıştı. Engeli tanımayan TJA ve Barış Anneleri, tutsakların derhal tahliyesini istedi. 

Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivistleri ve Barış annelerinin "Tecridi kıracağız yaşamı özgürleştireceğiz" şiarıyla İzmir Alsancak'ta yapmak istediği eylem polis tarafından engellenmek istendi. Yapılmak istenen eyleme HDP İzmir İl binasında faşist saldırı sonucu katledilen Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz'de katıldı.

Polisin engelleme girişimine tepki gösteren Saliha Aydeniz, hapishanelerde hukuksuz uygulamaların olduğunu ve her gün cenazelerinin çıktığını belirtti. Aydeniz, polise "Barış annelerinin  sessiz durmalarını bekleyemezsiniz" diye tepki gösterdi. 

'İKTİDAR HAPİSHANELERDE VE KADINLARA SAVAŞ AÇMIŞ DURUMDA'
Hapishanelerin ölüm ve işkence evlerine dönüştüğünü kaydeden Aydeniz, iktidarın ise hala yeni hapishane yapmanın derdinde olduğunu ifade etti. Aydeniz, "Bu iktidar hala zorla şiddetle kadınları anneleri durdurmanın derdinde. Buradan iktidarın bu hatalarından vazgeçmelerini söylüyoruz. Hasta tutsaklar bu ülkenin kanayan yarasıdır. Türkiye'de zindanlarda 38 tane ağır hasta, 604 tane hemen bırakılması gereken hasta varken bu iktidar her yönüyle bu halka, cezaevlerine, ekonomiye ve kadınlara savaş açmış durumda" diye konuştu.

'BİZİM DEMOKRATİK SİYASETİMİZDEN KORKUYORLAR' 
 Polisin annelerin söz söylemesine tahammül edemediğini belirten Aydeniz, "Biz demokratik siyasetten yanayız. Anneler bu ülkenin barışı için mücadele veriyor. Siz savaşta ısrar ettikçe biz barış diyeceğiz. Siz katliamda ısrar ettikçe biz adalet diyeceğiz. Ama siz bizim demokratik siyasetimizden korkuyorsunuz" ifadelerini kullandı.

'HAPİSHANELERDEKİ MÜCADELEDEN KORKUYORLAR' 
 Anadolu Yakınlarını Kaybedenler Derneği Eşbaşkanı Sultan Yağmekan ise polise neden korktukları yönünde soru yöneltti. Yağmekan, çocukları için alanda olduklarını ve iktidarın hapishanelerdeki çocuklarının mücadelesinden  korktuğunu da belirtti.

TJA aktivistleri ve Barış anneleri tüm engellemelere rağmen Konak'ta bulunan HDP İl binasına 'Biji berxwedana zindana' sloganıyla yürüdü.