19 Mayıs 2024 Pazar

İklim savunucuları sonucu Paris İklim Anlaşması Meclis'e gönderildi

İklim savunucularının ısrarlı mücadelesi sonucu AKP'li Erdoğan, Paris İklim Anlaşması'nı Meclis'e gönderdi. 

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaşam savunucularının ve iklim aktivistlerinin ısrarlı mücadelesi sonucu Paris İklim Anlaşması'nı Meclis'e gönderdi. Türkiye, 2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması'nı imzalamayan ilk yirmi ülke arasında yer alıyordu. 

Paris İklim Anlaşması, küresel ısınmanın 2°C'nin olabildiğinde altında tutulması hedefliyor. Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) raporuna göre 2025'e kadar, dünyanın sanayi öncesi seviyelerin 1.5 C derece üzerinde ısınması ihtimali yüzde 40 oranında. Öte yandan Paris İklim anlaşması finansal ve politik sonuçlara da neden olacak. 

Bu nedenle çok sayıda ekoloji örgütü Paris İklim Anlaşması'nın yaratacağı finansal ve politik sonuçlara karşı devletleri "uyum sağlamaya" çağırmaktan ziyade, kontrolü ele almak için eyleme geçmek ve örgütlenmek çağrısı yapmak için Glasgow Anlaşması etrafında bir araya gelmişti.

Glasgow Anlaşması, sivil toplumun kendi eylem planını önermesini, artık hükümetlerin ve uluslararası kurumların bunu yapmasını beklememeyi önermektedir. 2100 yılına kadar 1,5 °C'lik bir sıcaklık artışını önlemek için gerekli emisyon kesintilerini sağlamak için sivil itaatsizlik dahil çok geniş çeşitlilikte bir dizi strateji ve taktikler kullanmayı hedefliyor.