1 Mayıs 2024 Çarşamba

İklim krizine karşı acil önlem çağrısı

İklim krizine ve küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla İzmir'de gerçekleştirilen eylemde, krizin derinleşmesinde yetkililerin durumun ciddiyetini kavramamalarının neden olduğu belirtilerek, acil önlem alınması çağrısında bulunuldu.

Fridays for Future Türkiye (FFF), Youth for Climate (YfC) ve Roots and Shoots'un (R&S) ortak çağrısı üzerine iklim krizi ve küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla İzmir'de eylem yapıldı. Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen eylemde, "Biz değilsek kim, şimdi değilse ne zaman" yazılı pankart açıldı, "İklimi değil kendini değiştir" ve "Biz değilsek kim, şimdi değilse ne zaman" sloganları atıldı.

Eylemde, açıklama metnini Defne Balkıs, Zeynep Topalfakıoğlu ve Eylül Yücesoy okudu.

'KARAR VERİCİLER DAHA HIZLI ADIM ATMALI'
8. Küresel İklim Grevi'nde tüm canlılar ve ekosistemin yaşam hakkını savunup bilimin ışığında mücadele etmek gerektiği vurgulanan açıklamada, "Atık doğanın daha fazla yok edilişini, yaşam hakkının ihlal edilişini, geleceğimizin elimizden alınışını görmek istemiyor, iklimin değil sistemin değişmesi gerektiğini söylüyoruz. Karar vericilerin yıllardır iklim krizi ile mücadele için anlamlı ve hızlı adımlar atmaması, bu krizin aciliyetini kavrayamayışı, iklim krizini görmezden gelişi iklim krizinin derinleşmesine sebep oldu. Gezegenimiz her geçen gün iklim krizinin etkilerine daha çok maruz kalıyor. Gezegenimizdeki yaşamın sürmesini sağlayan kritik sistemler geri dönüşü olmayan çöküş noktasına yaklaşıyor" denildi.

TÜRKİYE'DE SELLER, YANGINLAR ARTTI
İklim krizinin etkilerinin Türkiye'de de giderek daha güçlü gözlendiği ifade edilen açıklamada, iklim krizine bağlı artan sıcak hava dalgalarının yangınları tetiklediği vurgulandı. Açıklamada, "İklim krizi, kuzeydoğuda kötü kentleşme nedeniyle yaşanan sellerin etkisini artırıyor. İklim kriziyle mücadelede çok önemli olan denizler, yaşamın değil denize atık bırakanların gözetilmesi sonucunda müsilaja maruz kalıyor" diye kaydedildi.

İKLİM KRİZİ ADALETSİZLİĞİ DERİNLEŞTİRİYOR
İklim krizinden herkesin eşit ölçüde etkilenmediği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Doğrudan iklim krizi nedeniyle ya da bazı insanların kurduğu sürdürülebilir olmayan sistemler nedeniyle oluşan, iklim kriziyle de şiddeti artan afetler ekonomiyi, sosyal yaşamı, kültürü ve siyaseti de etkiliyor. İklim krizi evimizde ve herkesi etkiliyor! Hepimizin bizzat yaşadığı, içinde olduğumuz bu krizi artık görmezden gelmeyin, harekete geçin."

Açıklamanın ardından 2 saat süren oturma eylemi yapıldı.