6 Mayıs 2024 Pazartesi

İkizköylülerin direnişine destek: Mücadele edeceğiz

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy Mahallesi'nde Akbelen Ormanı'nda, yapılması planlanan kömür madeni için asırlık kızılçam ağaçlarının kesilmesine karşı köylüler direnişi sürüyor.

İbrahim Çeçen Holding ve Limak Holding'e ait Yeniköy-Kemerköy Termik Santralleri'ne kömür temin etmek için, Akbelen Ormanı'nda 740 dönümlük alanda maden yapılması isteniyor. Asırlık ağaçlar, endemik bitkiler ve canlıların bulunduğu Akbelen Ormanı için İkizköylüler ise, 2 yıldır madenlere karşı direndiklerini belirtiyor.

HALK GERİ ADIM ATMIYOR
Dün, Milas Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait ekiplerin Akbelen Ormanı'nda 150-200 yıllık kızılçam ağaçlarını kesmeye başlamasına karşın İkizköylüler kesimin durdurulmasını istedi. Jandarmanın, köylüleri ağaçların kesildiği bölgeye almaması üzerine yaşanan gerginlik sonrası halk geri adım atmadı. Kesimin şimdilik durdurulduğu Akbelen Ormanı'nı korumak için çadırlar kuran İkizköylüler, direniş  nöbetine başladı.

İkizköylülerin direnişine HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muçep, HDP, HDK, CHP, TİP, Çağdaş Avukatlar Grubu ve iklim iklim krizine karşı mücadele eden birçok çevre platformu destek veriyor.

KERESTECİOĞLU: HAVA SOLUYABİLİRSİNİZ AMA PARA SOLUYAMAZSINIZ
HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, gelecek düşünülmeden rant için büyük bir doğa tahribatı yapıldığını belirterek; "İnsanlar, doğanın içerisinde yaşayan hayvanlar, ağaçların bir canlı olduğu düşülmüyor. Yatağan'da, Ören'ide termik santralle başladı her şey. Şimdi de sırayı İkizköy'e getirdiler" dedi.

Bu yörede büyüdüğünü ve Meclis'te bu konuyla ilgili önerge verdiğini dile getiren Keretecioğlu, "Kendi elim ayağım kesilmiş gibi hissediyorum. Şu anda devam eden bir dava süreci de var. Ufacık bir hak saygıları varsa bu davanın bitişine kadar beklemeleri gerekir" diye konuştu.  Bu yörede yapılanların kanser ve hastalık ürettiğini ve bütün canlılara kıyan bir zihniyetle karşı karşıya olunduğunu kaydeden Kerestecioğlu, "Bu direniş buradaki kadın ve köylülerin direnişi ve bu partiler üstü bir şey. Biz de bu direnişe destek vermek istedik. Direnen köylü bir kadın arkadaşımız ‘Hava soluyabilirsiniz ama para soluyamazsınız' dedi. Bunu herkesin düşünmesi gerek" ifadelerini kullandı. 

GENÇOSMAN: İKİZKÖYLÜLERLE BİRLİKTEYİZ
HDP Muğla İl Eş Başkanı Nihat Gençosman, dün başlayan direniş süreci boyunca İkizköylülerle birlikte olduklarını belirterek, "Hep birlikte bu mücadeleye destek olursak sonuç alabileceğimize inanıyoruz. Bizler bu süreç ve sonrasında İkizköylülerle birlikte olduğumuzu belirtmek isteriz" dedi.

TOKAT: DEVLET VATANDAŞLARINA KURNAZLIK YAPMASIN
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, aynı topraklarda doğup büyüdüklerini belirterek, bu toprakları madene heba etmeyeceklerini kaydetti. Tokat, "Devlet vatandaşlarına kurnazlık yapmasın. Tam bayram tatilinin başladığı günün arifesinde, insanları tuzağa düşürüp buraya girmenin bir anlamı yok. Siz burada kararlı bir duruş göstererek, bizden sonra gelecek nesil için bu ormanları koruyarak haklı bir direniş içerisindesiniz. Bizler de bu direnişe destek olmak için geldik" diye konuştu.

ZEYBEKOĞLU: İKİZKÖYLÜLERİN MÜCADELESİNİN YANINDAYIZ
CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, bu direnişi desteklerini söyledi. Zeybekoğlu, "Buraya siyaset yapmaya gelmedik, hallarınız için mücadelenizi desteklemeye geldik. Şu anki iktidar betona düşman, yeşile sevdalı olduğu için burada da yeşili katletmek istemektedir. Açıkça şunu söylüyoruz; İkizköylülerin mücadelesinin yanındayız" diye vurguladı.