2 Mayıs 2024 Perşembe

İki yıldır Gülistan nasıl bulunmaz

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, iki yıldır bulunmayan Gülistan Doku'nun akıbetini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu. Başaran, küçücük bir kentte Gülistan'ın nasıl iki yıl boyunca bulunmadığının açıklanmasını istedi. 

Kameralarla dolu ve "güvenlik" adı altında asker, polis yığınağı yapılan Dersim'de Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun kayboluşunun üzerinden iki yıl geçti. 

İki yıl boyunca Gülistan'ın bulunması için etkili bir çalışma yürütmeyen yetkililer, çocuklarının akıbetini soran ailesin ve Gülistan için sokak sokak mücadele yürüten kadınlara saldırdı, işkenceyle gözaltına aldı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya iki yıl boyunca neden Gülistan'ı bulmadıklarını, sorumluların yargılanmadığını sordu. 

Başaran, şu soruları yöneltti: 
* "Tunceli gibi küçük ve güvenlik uygulamalarının had safhada olduğu bir şehirde Gülistan Doku nasıl iki yıl boyunca bulunamamıştır?
* Gülistan Doku bulunmadan dosyanın kapatılması gibi bir durum söz konusu mudur?
* Başsavcılığın kimliği tespit edilemeyen kadın cenazelerinin de araştırılması talebinde bulunması neden bu kadar uzun bir zaman almıştır?
* Zaynal Abarakov hakkında neden etkin bir soruşturma açılmamaktadır?
* Zaynal Abarakov'un ismi neden önergelerde sansürlenmektedir?
* Abarakov ile ilgili Gülistan Doku'nun ailesine iletilen ‘gözetim altında' olduğu bilgisi ile ne kast edilmektedir?
* Zaynal Abarakov neden baş şüpheli olarak tutuklu yargılanmamıştır?
* Zaynal Abarakov 5 Ocak 2020 tarihinde 16.00-19.00 saatleri arasında nerede olduğunu söylemiş midir? Beyanının ispatında bulunabilmiş midir?
* Abarakov'un telefon kayıtları incelenmiş midir? İncelenmiş ise telefon kayıtlarında Gülistan Doku'yla olay günü bir iletişim kurduğuna dair bulgu var mıdır?
* Gülistan Doku'nun ailesi demokratik hakları olan eylem hakkını kullandıkları halde neden gözaltı ve para cezası gibi baskılara maruz bırakılmıştır?
* Bundan sonraki süreç için Gülistan Doku'nun bulunması adına ne gibi adımlar atılacaktır? Bakanlığınızın bu konuya dair çalışmaları neler olacaktır?"