3 Mayıs 2024 Cuma

İki öğretmenin sarılarak birbirini kutlaması hangi 'suç'a girer?

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Çatak ilçesinde iki öğretmenin birbirlerine sarılarak doğum gününü kutlaması gerekçesiyle sürgün edilmelerini meclis gündemine taşıdı; bunun hukuki dayanağının ne olduğunu sordu.

Van'ın Çatak ilçesinde bir lisede iki öğretmenin doğum günü kutlaması nedeniyle bir birilerine sarılması üzerine öğretmenlere sürgün ve aylıktan kesme cezası verilmesi Meclis gündemine taşındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

20 Mayıs 2019 tarihinde bir erkek öğretmen, kadın meslektaşının doğum gününü sarılarak tebrik etti. Bunun üzerine iki öğretmenin okul müdürüne şikayeti sonrasında öğretmenler hakkında "uygunsuz görüntü" denilerek idari soruşturma açılması talep edildi. Van Valiliği iki öğretmen hakkında soruşturma izni verirken Van Milli Eğitim Müdürlüğü Disiplin Kurulu ise müfettiş görevlendirdi. Çatak Kaymakamlığı da öğretmenlerden savunma isteyerek Çatak Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

İki öğretmenin sarılması savcılık soruşturmasına dahil edilmesi ile ilgili olarak mahkeme, 10 Ekim 2019 tarihinde "Kovuşturmaya yer olmadığına" yönelik karar  verdi. Buna rağmen Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporda kadın öğretmene disiplin yönünden "Aylıktan kesme" cezası, idari yönden ise "il sınırları içinde ilçe dışında başka bir okulda görevine devam etmesi" kararı verildi. Aynı şekilde erkek öğretmen hakkında da ilçe sınırları dışında bir okula atanmasına karar verilerek sürgün edildi.

Yaşanan bu olayı; "AKP İktidarları boyunca eğitim kurumlarının mezhepçi, ırkçı, ayrımcı, otoriter ve popülist politikalarla asıl işlevinden uzaklaştırılmasından bağımsız düşünülemez. Eğitim kurumlarında cinsiyetçiliği yaygınlaştıran iktidarın her gün biraz daha tarikat ve cemaatlerin etkisini arttırdığı bilinmektedir. Bununla birlikte son yıllarda asılsız beyanlar ve ihbarlar üzerinden de OHAL kararnameleriyle binlerce öğretmen ihraç edilerek eğitim kurumlarında çalışma hukuku ve huzurunun da ortadan kaldırıldığı görülmüştür" şeklinde değerlendiren HDP Van Milletvekili Sarısaç, yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltti:

Van'ın Çatak ilçesinde bir lisede 20 Mayıs 2019 tarihinde iki öğretmenin doğum gününü tebrik amacıyla birbirine sarılması üzerine verilen "sürgün" ve "aylıktan kesme" cezaları hakkında Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır? Öğretmenlerin doğum gününü birbirlerine sarılarak tebrik etmesi üzerine soruşturma başlatılmasının hukuki dayanağı nedir? Mahkemenin 10 Ekim 2019 tarihinde öğretmenler hakkında "Kovuşturmaya yer olmadığı" kararı vermesine rağmen "sürgün" ve "aylıktan kesme" cezalarının verilmesinin nedeni nedir? Mahkemenin kararına rağmen MEB müfettişlerinin öğretmenleri cezalandırması, okullarda ihbarcılığı teşvik ederek çalışma hukuku ve huzuruna zarar vereceği neden düşünülmemiştir? Birbirlerine sarılarak doğum gününü kutlayan meslektaşlarını ihbar eden öğretmenler hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa, başlatılması düşünülmekte midir? Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenlerin itibarını ve haklarını korumak, okullarda çalışma huzurunu oluşturmak için aldığı tedbirler nelerdir?