26 Nisan 2024 Cuma

İki devrimciye işkence tutanak altına alındı

İki gün önce gözaltına alınan iki devrimciye işkence yapıldığına dair tutanak tutan EHB, devrimciler üzerinde işkence ve darp izleri olduğu vurgulandı.
İstanbul Ataşehir'de 16 Aralık günü gözaltına alınan Birgül Mızrak ve Göksel Dilibal adlı iki devrimcinin sokakta ve emniyette yapılan işkenceye ilişkin Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) tutanak yayınladı.
 
Birgül Mızrak'a ilişkin EHB'nin tuttuğu tutanakta şunlar yer alıyor:
"16.12.2018 tarihinde saat 14.45 sularında gözaltına alınan müvekkil Birgül Mızrak ile avukat görüş kabininde yaptığımız görüşemede yüzünde belirgin bir şekilde darp ve işkence izleri görülmüş ve 17.12.2018'de bu tutanak tutulmuştur.
 
"Gözaltına alınma esnasında herhangi bir şekilde zor kullanılması gereken bir davranış bulunmadığı halde ancak darp edilerek gözaltına alındığını, emniyete gelmek için bindirildiği araçta elleri kelepçeli olmasına rağmen yoğun bir şekilde darp edildiğini, çene altından, sağ yanından, başından, yüzüne darp aldığı, boynunun sıkıldığını söylemiştir. Yüzünün yan kısmında yaygın şekilde kızarıklık, gözünde şişlik, dudağında morluklar görülmektedir. Kendisine bunu yapan kolluk görevlisi tarifine göre, açık sarı saç rengine boyanmış, dibi siyah bir saça sahip, kilolu orta yaşlarda, yuvarlak yüzlü, görse tanıyabileceği bir kadındır. Emniyette ise zorla çıplak arama yapılmış, kaba dayak ve hakaretler burada da devam etmiştir. Cinsel tacize fiziki ve sözlü olarak defalarca maruz kalmıştır. 
 
"Sol bacağında dizinin alt kısmında morluk ve ağrı bulunmakta, boynunda ağrı hissetmektedir. Başında ve yüzünün bazı kısımlarında şişlik de görülmekte ve ağrı da hissetmektedir. Tüm bu işkenceye darpları yapan kişileri müvekkil teşhis edebilecek durumdadır."
 
Gözaltına alınan ve işkence gören Göksel Dilibal için tutulan tutanakta ise şu ifadeler yer aldı:
"16.12.2018 14.45 sıralarında gözaltına alındığı sırada, emniyet binasına girdiğinde ve gözaltı süresi boyunca kaba dayağa maruz kalmış ve çıplak arama dayatılmış. Bu sürede çıplak arama sonucu cinsel taciz ve kemer ile darp yapılmış, bunların fiziksel izleri vücudunda mevcuttur. Gözünde, yüzünde halen şişlik ve morluklar, sağ gözünde kanlanma mevcut görülüyor. İş bu tutanak Emniyet Müdürlüğü avukat görüşme odasında müvekkil Göksel Dilibal'ın anlatımları ve gözlemlerin üzeri birlikte tutulmuştur."