17 Mayıs 2024 Cuma

'İhmal var ise kamuoyuna duyrulsun' 

Şırnak'ta askerlik yaparken şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Kemal Güler'e ilişkin basın toplantısı yapan İHD İzmir Şubesi, devletin pozitif yükümlülüğü gereğince can güvenliğinin  sorumluluğu altında olduğunu belirtti. 

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, Şırnak Uludere'de askerlik yaparken şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Kemal Güler'e ilişkin Konak'ta bulunan binalarında basın toplantısı düzenledi. 

'SORUMLU KİŞİLERİN YARGILANMASI GEREKİYOR'
İHD İzmir Şube  Başkanı Zafer İncin, ailenin avukatının soruşturma sürecini takip ettiğini ancak soruşturma yürüten savcılığın olaya intihar süsü vererek gerekli tahkikatın yapılmadığını belirtti. İncin, devletin pozitif yükümlülüğü gereğince can güvenliğinin devletin sorumluluğu altında olduğunun altını çizdi. İncin, "Ailenin aklında haklı olarak birçok soru işareti var. Bunların giderilmesi için savcılığın gerekli soruşturmayı sağlıklı bir şekilde ilerletmesi gerekiyor. Varsa sorumlu kişiler hakkında da yargılamanın başlatılması hakkında gerekli sorumluluğun gösterilmesini bekliyoruz. Burada yaşam hakkı ihlali söz konusu. Devletin güvenliği altında olan bir kişinin kendi canına kıymış olsa dahi bunun nedenlerinin araştırılması başta aile olmak üzere kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Benzer şekilde şüpheli asker ölümlerinin yaşandığını kaydeden İncin, Türkiye’de askerliğin hangi koşullarda yaşandığını bildiklerini belirtti. İncin, "Benzer risk altındaki kişilerin can güvenliğinin tehlike altında olmadığını gösterecek hem açıklamalar hem de gerekli soruşturma süreçlerinin tamamlanmasını beliyoruz" diye konuştu.

'İHMAL VAR İSE KAMUOYUNA DUYRULSUN' 
Kardeşi Fidan Özdemir ise Güler'in Şırnak'ın Uludere İlçesinde askerlik görevine başladığını ve başlayalı bir buçuk ay olduğunu aktardı. Özdemir, her gün telefonda konuştuklarını bir sıkıntısı veya psikolojik sorunlarının olmadığını belirtti. Kardeşinin ölümünü şüpheli bulduklarını söyleyen Özdemir, bir insanın 24 saatte kendini öldürmeye karar vermesinin kendilerine şüpheli geldiğini kaydetti. Özdemir, Güler'in ölümünde ihmal var ise bunun açıklanmasını ve kamuoyuna duyurulmasını istedi.