25 Nisan 2024 Perşembe

İHD'nin Çukurova raporu: Hastaneye ring aracıyla kelepçeli sevk

Açlık grevinin sona ermesinin ardından tutsaklar, hastaneye ring aracıyla kelepçeli bir şekilde sevk edildi. Hastanede bazı sağlık çalışınlarının ırkçı hakaretlerine maruz kaldılar. Hapishane içinde de ağıziçinin aranması gibi onur kırıcı arama uygulaması ile karşılaştılar.
İnsan Hakları Derneği (Adana) Şubesi Hapishane Komisyonu, Çukurova bölgesindesindeki hapishalerde açlık grevi sonrası sürece ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.
 
Osmaniye 2 No'lu Tipi Hapispanesi'nde 40 yakın, Kürkçüler F Tipi Hapishanesi'nde 10 tutsak ve Ceyhan M Tipi Hapishanesi'nde 8 tutsak açlık grevi eylemi yapmıştı. Tutsaklar 26 Mayıs'ta eylemlerini sonlandırmıştı.
 
İHD heyeti, üç cezaevine giderek tutsaklarla görüştü.
 
Buna göre, Osmaniye 2 No'lu T Tipi Hapishanesi'nde açlık grevini sonlandıran tutsaklar ring aracıyla kelepçeli bir şekilde Osmaniye Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Hastanede bu hemşire, "Bu köpekleri buraya getiriyorlar tedavi için, buraya getireceklerine veterinere götürsünler" şeklinde harakette bulundu. Muayene sırasında ise tutsakların kelepçeleri açılmadı. İğne alma sırasında iğne kontrolsüz bir şekilde tutsakların kollarına batırıldı, bu nedenle meydana gelen morarmalar için ise "normaldir" denildi. Hekim ise tutsaklara nasıl bir beslenme programı uygulamaları gerektiği konusunda hiçbir bilgi vermedi.
 
Kürkçüler F Tipi Hapishanesi'ndeki tutsaklar ise eylem bitirildikten bir gün sonra 27 Mayıs'ta hasteneye ring aracı ile sevk edildiler. Kan tahlili yapıldıktan sonra yeniden hapishaneye götürüldüler.
 
Ceyhan M Tipi Hapishanesi, hastaneye sevk edilmeleri sırasında tutsaklar insanlık dışı arama yöntemlerine maruz kaldı. X-ray cihazından sorunsuz geçen tutsaklar, jandarma tarafından tek tek bir odaya alınarak ağızlarının içleri de aranmak istedi. Bu duruma itiraz eden tutsaklar darp edildi. Daha sonra ring aracına elleri kelepçeli bir şekilde bindirilen tutsaklar, jandarmanın arkçı hakaret ve küfürlerine maruz kaldı. Ayrıca tehdit edildiler. Hastanede ise tutsakların kelepçeleri açılmadı. Bunun üzerine tutsaklar tedaviyi kabul etmedi. Sadece iki tutsağın kelepçesi açılarak muayenesi yapıldı. 
 
İHD raporunda hastaneye sevklerin ring aracında ve kelepçeli bir şekilde yapıldığının altını çizdi, ayrıca Osmaniye 2 No’lu T Tipi Hapishanesi'nde hastane sevkleri yapılan tutsakların muayenesinin üstünkörü yapıldığını belirtti.
 
Tutsakların muayenesinin kelepçeli bir şekilde güvenlik görevlilerinin nezaretinde yapılmasının insan hakkı ihlali olduğunu belirten İHD, tutsakların ağızlarının içinde arama yapılmasının da yasalara ve insan haklarına aykırı olduğunu vurguladı. 
 
İHD Adana Şubesi Hapishane Komisyonu, söz konusu hak ihlalleri ile ilgili olarak yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağını duyurdu.