21 Mayıs 2024 Salı

İHD'li Kadınlar: Rojbin Çetin'in yanındayız!

İHD'li Kadınlar yaptıkları açıklama ile işkenceye uğrayan Rojbin Çetin'in yanında olduklarını vurguladı, sorumluların cezalandırılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul ve İzmir şubesinden İHD'li kadınlar, yaptıkları açıklamalarla işkenceye maruz kalan Sevil Rojbin Çetin'in yanında olduklarını vurguladı.

Yapılan açıklamada, 26 Haziran'da hakkında gözaltı kararı verilen 64 kişiden biri olan Sevil Rojbin Çetin'in kaldığı eve özel harekat birlikleri tarafından kapısı çalınmadan, direkt kırılarak içeri girildiği ve polisin yanında getirdiği iki köpeğin Rojbin Çetin'in üzerine salındığı hatırlatıldı. Köpekler tarafından ısırılan, sırtına ayakla basılan, vurularak darp edilen ve gözü ezilen, dudağı patlayan Çetin'in ayrıca "Evin 5. katta olsaydı, sen aşağı atlamış olurdun" şeklinde ölümle tehdit edildiği bilgisi paylaşıldı.

"Kadın siyasetçilere ve aktivistlere yönelik baskı ve yıldırma politikasının süreklileştiğini görmekteyiz. Kadın mücadelesine, demokrasiye ve insan haklarına yönelik baskının yansıması olarak, kadın mücadelesine de darbe vurulmak ve sindirilmek istenmektedir. Resmi gözaltı ve resmi olmayan gözaltı alanlarında yapılan işkence yaşamın bir rutini hale getirilmeye çalışılmaktadır. Oysa işkence, insanlığa karşı telafisi mümkün olmayan bir suçtur" diyen İHD'li kadınlar, söz konusu işkencenin Türkiye'nin de imzacısı olduğu 'İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezaya Karşı Sözleşme'nin yıl dönümünde gerçekleştiğine dikkat çekti.

Anayasaya, ceza kanununa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine, BM kararlarına, Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi'ne, Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi'ne göre işkencenin suç olduğu hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İşkence uygulamalarına derhal son verilmeli ve failler hakkında yasal işlem başlatılarak cezalandırılmalıdır.

"Türkiye, imzacısı olduğu ve işkenceyi suç sayan sözleşmemelere uymalı ve bu işkence vakalarına dönük önleyici tedbirleri almalıdır.

"İşkence görenlerin muayeneleri Türkiye'nin taraf olduğu İstanbul Protokolüne uygun olarak yapmalıdır.

"İşkencenin önlenmesinde etkili ve önemli bir araç olan 'Ulusal Önleme Mekanizmasının işlevlerini yerine getirmek üzere yetkilendirilmiş olan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, iktidar politikalarına uygun davranmayı bırakıp bu işkence iddialarına karşı görevini derhal yerine getirmelidir, getiremiyorsa feshedilmelidir.

"İşkenceye karşı mücadele anlamında TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunu ve tüm ilgili kurum ve kuruluşları mücadeleye çağırıyor ve insanlığa karşı işlenmiş olan bu suçlara karşı ortak zeminde ses vermelerini talep ediyoruz."

Açıklamada, "Sevil Rojbin Çetin yalnız değildir, mücadelemizle yanındayız" denildi.