19 Mayıs 2024 Pazar

İHD'den Ümraniye katliamı davasına çağrı

Gazi ve Ümraniye katliamlarının üzerinden geçen 23 yıla rağmen faillerinin yargılanmadığının altını çizen İHD İstanbul Şubesi; Gazi ve Ümraniye katliamlarını insanlığa karşı suç olduğunu ve zamanışımının kabul edilemeyeceğini belirtti. İHD İstanbul Şubesi, Ümraniye katliamı davasının 8 Haziran 2021 günü saat 09.00 da Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek duruşmasına katılmaya ve ailelerin adalet talebine ses vermeye çağırdı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Gazi ve Ümraniye katliamlarının 26. yılına ilişkin açıklama yaptı. 23 kişinin yaşamını yitirdiği, 408 kişinin yaralandığı ve sonrasında Ergenekon davası sanıkları ile bağlantıları ortaya çıkan, davadaki bir gizli tanık tarafından, katliam talimatının Jitem kurucusu Veli Küçük tarafından verildiği, 10 kişilik bir kontrgerilla timi tarafından gerçekleştirildiği hatırlatılan açıklamada, buna rağmen Gazi ve Ümraniye katliamlarına ilişkin açılan davaların kapatıldığı; gerçek sorumluların yargılanmadığı ve cezalandırılmadığı kaydedildi.

'ADALET MÜCADELESİNİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
2018 yılında, Ümraniye katliamı davasının Yargıtay tarafından bozulduğu ve yeniden görülmeye başlandığı hatırlatılan açıklamada, "Ancak; 24 yıl sonra bırakın delillere ulaşmanın artık mümkün olamayacağını, müştekilerin, tanıkların hatta sanıkların bir kısmına ölüm ve benzeri nedenlerle ulaşılması mümkün olmadığından, dava bu kere de, cezasızlık tutumunun dışında ayrıca maddi imkânsızlıklar nedeniyle de zor durumda. Nitekim uzun aralıklarla yapılan duruşmalarda kimi sanık ve müştekilerin dinlenmesi dışında anlamlı bir yargısal işlem yapılmadı bugüne kadar. Tüm bu olumsuzluklara ve cezasızlık tutumuna karşı, Gazi ve Ümraniye katliamı ailelerinin, bu katliamlarda tehdit edilen Alevilerin ve muhalif kesimin adalet isteminin, adalet beklentisinin, adalet mücadelesinin yanında olmaya devam edeceğiz" denildi.

'İNSANLIĞA KARŞI SUÇLARDA ZAMANAŞIMI OLMAZ'
Gazi ve Ümraniye katliamları ile gerçek yüzleşmenin, hesap sormanın ve adaleti sağlamanın; saldırının bütün kontrgerilla bağlantılarının ortaya konması ve başta dönemin İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Emniyet Müdürü Necdet Menzir, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Başbakan Tansu Çiller, "1000 operasyon"un sahibi dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, Veli Küçük, Osman Gürbüz, Mahmut Yıldırım olmak üzere siyasi sorumluların da yargılanması ile sağlanabileceğine inandıklarının altını çizen İHD İstanbul Şubesi, "Gazi ve Ümraniye Katliamları bir insanlığa karşı suçtur, zamanaşımı söz konusu edilemez, devlet gücü kullanılarak işlendiğinden bu suçu işleyenleri açığa çıkartacak etkili yöntemlerle soruşturma ve yargılama yapılmasını gerektirir. Bu nedenle, bir kere daha yargı kurumlarını ve siyasi iktidarı adaleti sağlamak üzere görevlerini yapmaya ve insanlık değerlerine sahip herkesi, yeniden açılan Ümraniye katliamı davasının 8 Haziran 2021 günü saat 09.00 da Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek duruşmasına katılmaya ve ailelerin adalet talebine ses vermeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.