28 Mart 2024 Perşembe

İHD'den 6-7 Eylül pogromu açıklaması: Yüzleşin

İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, 6-7 Eylül pogromunun 62. yıl dönümünde yazılı açıklama yaptı, Yahudi ve Hıristiyan düşmanlığının nefret suçu olduğunu belirtti.
İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, 6-7 Eylül pogromunun 62. yıl dönümünde yazılı açıklama yaptı.
 
6-7 Eylül için "Bu bir devlet operasyonuydu. Titizlikle örgütlenmiş bir özel harp faaliyetiydi" diyen Komisyon, saldırının sonuçlarına dair şu bilgileri verdi:
 
"Öldürülen kişilerin sayısı, kayıtlara geçtiği kadarıyla 37’ydi. Kayıtlara 60 olarak geçen tecavüz vakasının gerçek sayısı ise 400 civarındaydı.  Bazı kadınlar tecavüz edildikten  sonra öldürüldü. 90 yaşındaki rahip Hrisantos Mantas diri diri yakıldı. En az birkaç rahip bıçakla ve zorla sünnet edildi. Onlarca kişi linç edildi.  Yalnızca İstanbul’da değil, İzmir ve Ankara’da da benzer olaylar yaşandı, üstelik Urfa, Mardin, Midyat’ta da Süryanilere saldırıldı.4 bin 214 ev, 73 kilise, 26 okul, 1 sinagog, işyeri ve dükkan benzeri toplam 5 bin 317 mekan yakıldı, yıkıldı, yağmalandı."
 
Kilise ve mezarlıkların da tahrip edildiğinin altını çizen Komisyon, "Vahşet, bu iki gün boyunca bitmeyen enerjisini ağırlıklı olarak Hıristiyan nefretinden almış, korkunç saldırılar Hıristiyan inancına karşı yapılmıştır" dedi.
 
İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, devletin 6-7 Eylül pogromu ile yüzleşmesi gerektiğini vurguladı ve ekledi: "İnsan hakları savunucuları, ırkçılık ve ayrımcılık karşıtları olarak bizler, bugün, 6-7 Eylül pogromunun 62. yılında, hem Türkiye’de devlet geleneğinin, hem de devletin dayandığı tabanın, yani Türkiye’nin Müslüman nüfusunun tarihini sorguluyor, Hıristiyan ve Yahudi düşmanlığını bir nefret suçu olarak bir kez daha lanetliyoruz."