5 Mayıs 2024 Pazar

İHD'den 1 Eylül Dünya Barış Günü açıklaması

İHD, "Türkiye'nin insan hakları ve demokrasi sorununu çözebilmesi için yeni barış sürecine ve böylelikle çatışma çözümüne ihtiyacı vardır" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne ilişkin "Barış hakkını savunarak barışı getirebiliriz" başlıklı açıklama yaptı.

İHD açıklamasında "Çoğulculuk, İHD'nin pek çok kez vurguladığı ve yansıttığı, 'herkes farklı, herkes eşit' sloganında ifadesini bulur. Çoğulculuk aynı zamanda demokrasinin de temelidir. İHD demokrasi ile insan hakları arasında koparılamaz bir bağ bulunduğu düşüncesindedir. O nedenledir ki, İHD Türkiye'nin temel sorununun insan hakları ve demokrasi sorunu olduğunun altını çizmiş ve bu temel sorununun en önemli halkasının da Kürt sorunu olduğu tespitinde bulunmuştur. Türkiye'nin insan hakları ve demokrasi sorununu çözebilmesi için yeni barış sürecine ve böylelikle çatışma çözümüne ihtiyacı vardır" dedi.

İHD, 2015-2020 yıllarını kapsayan 6 yıllık bilançoda Kürt sorununun çözümsüzlüğü ve yeniden başlayan silahlı çatışmalar nedeni ile yaşamını yitirenlerin toplam sayısının 5.773 olduğunu belirtti. Açıklamada "Bütün bu olumsuzluklardan kurtulmamız barışla mümkündür" diye kaydedildi.