7 Mayıs 2024 Salı

İHD ve Cumartesi Anneleri'nden Dünya Kayıplar Günü açıklaması

Dünya Kayıplar Günü'ne ilişkin açıklama yapan Cumartesi Anneleri ve İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, "Ulusal ve uluslarası insan hakları koruma mekanizmalarına, kayıp yakınlarının maruz kaldığı ağır ihlaller karşısında kuruluş amaçlarının gereği olarak harekete geçme çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, Dünya Kayıplar Günü dolayısıyla yazlı açıklama yaptı.

"Ağır bir vahşet, sonsuz bir yas ve işkence taşısa da, hikayemiz aslında zulme ve inkara karşı yürütülen hakikat ve adalet mücadelesidir" denilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Bugün Dünya Kayıplar Günü.

"Yargı makamlarına, mevcut cezasızlığa son vererek, gözaltında kaybetmelere ilişkin soruşturma ve kovuşturmaları tarafsızlık ve cesaretle yürütmeleri çağrısında bulunuyoruz.

"Bugün Dünya Kayıplar Günü.

"Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere devleti yönetenlere, kayıp yakınlarına yaşatılan hukuksuzluk ve işkenceye son verme çağrısında bulunuyoruz.

"Bugün Dünya Kayıplar Günü.

"İktidara, Birleşmiş Milletler Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Sözleşme’yi derhal imzalama ve uygulama çağrısında bulunuyoruz.

"Bugün Dünya Kayıplar Günü.

"Ulusal ve uluslarası insan hakları koruma mekanizmalarına, kayıp yakınlarının maruz kaldığı ağır ihlaller karşısında kuruluş amaçlarının gereği olarak harekete geçme çağrısında bulunuyoruz."