17 Mayıs 2024 Cuma

İHD: Temel ihtiyaçlar güvence altına alınsın, etkin tedbirler uygulansın

İHD İstanbul Şubesi, halkı koronadan koruyacak olanan sokağa çıkma yasağı olmadığını belirtti, ücretli izin, kadına ve çocuğa yönelik şiddetin önlenmesi ve halkın temel taleplerinin karşılanmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 31 ilde uygulanan sokağa çıka yasağına ilişkin açıklama yaptı.

31 il için alınan iki günlük sakağa çıkma yasağının, yasağın başlamasına iki saat kala duyurulduğu için paniğe neden olduğu, insanların acil ihtiyaçlarını karşılamak için sokaklara çıkmak zorunda kaldığı belirtildi.

İHD, "Binlerce işyeri kapatılmış, çalışanlar ücretsiz izne çıkarılmış yahut iş akitleri fesh edilmiş, gündelik işlerde çalışanlar salgın nedeniyle çalışamaz duruma gelmiş, gelirden yoksun kalan özellikle yoksul kesim yaşlı çocuk evlere sıkışmış ve açlık çekerken, halkın barınma, beslenme ve temizlik gibi temel ihtiyaçları için hiçbir etkili çözüm sunmayan iktidarın evde kal çağrısı, sadece bu acı tablonun evlerin dört duvarı arasına gizlenmesini sağlarken, bu kere de sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir" dedi.

Oysa salgının ilk günleriden beri Dünya Sağlık Örgütü ve uzman hekim örgütlerinin, en etkin korunma yolunun bulaşıyı önlemek kadar insanların vücut direncinin yüksek tutulması olduğunu açıkladıkları hatırlatılarak, bunun için yapılması gerekenlerin ortada olduğunu söyledi.

Sağlık alanında gerekli önlemlerin alınması, zorunlu olan alanlar dışında ücretli izin hakkının kullandırılması ve halkın temel ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması gibi taleplerin karşılık bulmadığını vurgulayan İHD, şunları kaydetti: "Devletin, 2 milyon 111 bin aileye 1000 TL lik yardım açıklamasına rağmen, bu yardımın ihtiyaçlar karşısındaki yetersizliği bir yana,  açlıkla mücadele eden pek çok aileye bu yardım dahi halen ulaşmamıştır. Özellikle yoksul kesim bu dönemde salgın değilse açlıktan ölme tehdidi ile karşı karşıya bırakılmıştır. Bu zorluğu aşabilmek için, örgütlediği yardım ve dayanışma çalışmaları ile toplum bu sorununa yine kendisi çözüm üretmeye çalışmaktadır.

"Salgın döneminde işten çıkarma ve ücretsiz izinlerin yasaklanması talebine ilişkin ise iktidar henüz yeni konuşmaya başlamıştır. Oysa kapanan tüm işyerleri çalışanlarını zaten işten çıkarmış ya da ücretsiz izne ayırmış olduğundan, bundan sonrası için çıkarılacak bir yasanın bir yaptırımı ve etkisi olmayacağı bilinmektedir.

"Giderek daha ağır bir yaşamsal risk haline gelen Corona salgınının önlenmesi için gerekli ve yeterli önlemleri alması gerektiği halde bunu yapamazken, hatta kimi sağlık personelinin maske gibi temel ihtiyaçlarını parayla satın almak zorunda kaldığı durumlar yaşanırken, 30 ülkeye yardım göndermekle övünen iktidar, bu kere de sokağa çıkma yasağı ile tabloyu daha da ağırlaştıran bir uygulamaya imza atmıştır."

Devletin, sorumluluklarından kaçarak, halkı hastalığa, yoksulluğa, açlığa, ölüme terk etmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan İHD İstanbul Şubesi, "halkı coronadan koruyacak yol sokağa çıkma yasağı da değil" dedi.

İHD, şu önlemlerin alınmasını istedi:
-Salgının ilk günlerindeki uygulamaları da kapsayacak şekilde işten çıkarmalar ve ücretsiz izinleri yasaklayan yasanın derhal çıkarılması,

-Salgına karşı etkili ve yeterli önlemler alınması,

-Kadına ve çocuklara yönelik ev içinde ardan şiddetin önlenmesi için gereken tedbirlerin alınması, başvuru merkezlerinin etkili çalışması ile şiddet mağdurlarına barınma ve yaşam olanaklarının sağlanması,

-Barınma, beslenme, sağlık, insanca yaşamaya yeter gelir gibi halkın temel ihtiyaçlarının tamamen devlet güvencesine alınması, konularında iktidarı acil göreve çağırıyoruz."