28 Mart 2024 Perşembe

İHD: Tek tip elbise tecrit için de tecrit uygulamasıdır

Tek tip elbise uygulamasını tutukluları kimliksizleştirilmeye yönelik bir uygulama olduğunu söyleyen İHD üyesi Mehmet Acettin, "Tek tip elbise giyilmemesi neticesinde mahpusların mahkemeye götürülmeme, görüş, iletişim yasağı gibi cezalarla tecrit için de tecrit uygulanacaktır" dedi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, tek tip elbise uygulamasına dikkat çekmek için "Tek tip elbiseye hayır" şiarıyla Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.
 
Altıncısı gerçekleştirilen eylemde "Tek tip kıyafet işkencedir" pankartı açıldı. "İnsan haklarıyla insandır", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır" sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Mehmet Acettin okudu.
 
Son derece yıkıcı ve insan haklarını neredeyse askıya alan bir süreçten geçildiğini söyleyen Acettin, OHAL süreciyle birlikte hayatın her alanıyla ilgili düzenlemeler yapıldığını, bu düzenlemelerden en önemlisinin ise 24 Aralık 2017'de yayımlanan 696 KHK olduğunu vurguladı. Acettin, bu KHK'nın 103. maddesiyle birlikte Terörle Mücadele Kanunu (TMK) giren suçlar nedeniyle tutuklu bulunanlara cezaevi dışında mahkemeye gidiş ve dönüşler de tek tip elbise giyme zorunluluğunun getirilmesi olduğunu belirtti.
 
İnsan haklarına ve evrensel hukuk kurallarına aykırı olan bu düzenlemenin, hukukun ve yargının aslında bir intikam aracına dönüştürüldüğünü ifade eden Acettin, tek tip elbise ile amaçlananın tutukluların kimliksizleştirilmeye, onurlarının zedelenmesine, ayrımcılığa uğratılmasına ve toplum önünde küçük düşürülmesine hizmet ettiğini söyledi. Acettin "Bununla beraber tek tip elbise giyilmemesi neticesinde mahpusların mahkemeye götürülmeme, görüş, iletişim yasağı gibi cezalarla tecrit için de tecrit uygulanacaktır" dedi.
 
Kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunan Acettin, tek tip elbisenin insan onurunu ayaklar altına alan bir işkence olduğunu belirtti. Tek tip elbise düzenlenmesine her fırsatta karşı durmak gerektiğinin altını çizen Acettin, tek tip elbisenin cezaevlerinde uygulanmaya başlanmamış olsa bile 696 sayılı KHK kaldırılmadığı sürece tutuklular üzerinde bir tehdit unsuru olmaya devam edeceğini dile getirdi.