28 Mart 2024 Perşembe

İHD: Soylu'nun tehditleri hükümet politikası

İHD Genel Merkezi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun tehditleri ile ilgili yaptığı açıklamada, AKP'nin Soylu?nun saldırgan tutumunu eleştirmeyerek sahiplendiğini ve bu tehditlerin hükümet politikası olduğunu ifade etti.
İHD Genel Merkezi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun tehdit ve suçu teşvik eden açıklamaları ile ilgili yazılı açıklama yaptı.
 
"İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gerek 24 Haziran seçimleri öncesi gerekse de seçim sonrası kamuoyuna yaptığı açıklamalar hiçbir şekilde kabul edilemez. Soylu, İçişleri Bakanı olduğunu bilerek ve Bakanlığın gücünü arkasına alarak istediği herkesi tehdit edebileceğini ve hedef gösterebileceğini zannediyor" denilen açıklamada, Soylu'nun tehditlerini savunması da eleştirildi. AKP'nin Soylu’nun saldırgan tutumunu eleştirmeyerek sahiplendiğini ve bu tehditlerin hükümet politikası olduğunu ifade etti.
 
İHD Genel Merkezi, 2018 yılı içinde Soylu'nun tehdit ve suça teşvik içeren açıklamalarını şu şekilde sıraladı:
-3 Ocak 2018 günü Ankara’da uyuşturucu ile mücadele konulu bir toplantıda kamuoyu önünde açıklama yaparak şüpheli görülecek kişilerin ayaklarının kırılması gerektiğini, bunu yapmayan polisin görevini yapmamış sayılacağını belirterek TCK 214. maddede tarif edilen "suç işlemeye tahrik suçunu" işlemiştir.
-Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın henüz yargılanmaları sürerken terörist oldukları yönünde kesin kanaat içeren "Bir Terör Örgütünün Bitmeyen Senaryosu"adıyla kitapçık çıkarılmış ve kitapçığın uluslararası düzeyde yaygınlaştırılmasını sağlamıştır. Yapılan yargılama sonucunda Semih Özakça beraat etmiş, Nuriye Gürmen’e verilen hapis cezasının ise İstinaf Mahkemesi’nde temyiz incelemesi yapılmaktadır.
-14 Haziran 2018 günü Urfa’nın Suruç ilçesinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ve akrabalarının esnaf ziyareti sırasında başlayan kavganın silahlı çatışmaya dönüşmesi sonrası yaptığı açıklamalar ile kişi ve kurumları hedef göstermiştir.
-HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın terörist olduğunu ileri sürmüş, HDP’nin baraj altında bırakılması için "Şunu bilesiniz ki HDP'ye taşıdığınız oyların bu dünyada da öteki dünyada da bu masum millet tarafından hesabı sorulacaktır" şeklindeki sözleri ile CHP’lilere tehditkar ifadelerde bulunmuştur.
-Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesi Yangınyurt köyünde M.B. isimli kişinin kimliği belirsiz kişiler tarafından infaz edilmesi üzerine HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ı arayarak tehdit etmiştir.
 
"Türkiye’de bir İçişleri Bakanı bir suç örgütü lideri gibi sürekli konuşup tehditler yapıp suç işliyorsa ve bu kişiye karşı yapılan suç duyuruları sonuç vermiyorsa bu ülkede hiç kimsenin can ve mal güvenliği ile hukuk güvenliği hakkı kalmamıştır" denilen açıklamada, İnsan hakları savunucuları olarak her koşulda insan hak ve özgürlüklerini savunacakları vurgulandı.
 
Açıklamanın devamında "İnsan hak ve özgürlükleri konusunun hiçbir ülkenin iç meselesi olmadığı gerçeğinden hareketle, İçişleri Bakanı ve teşkilatının insan haklarını tehdit eden bu söylem ve pratiğine, uluslararası toplumun dikkatini çekiyoruz" denildi.