21 Mayıs 2024 Salı

İHD: Seyit Rıza ve arkadaşlarının itibarı iade edilsin

İHD, Seyit Rıza ve arkadaşlarının derhal itibarının ve Dersim isminin iade edilmesini istedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, 15 Kasım 1937 yılında Elazığ Buyday Meydanı'nda idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşlarını andı. 

Seyit Rıza ve arkadaşlarının idamını ve Dersim soykırımına götüren sürecin hatırlatılan açıklamada, Dersim'le yüzleşmenin Cumhuriyet tarihinin en önemli somut adımlarından biri olacağı kaydedildi. 

Türkiye'nin geçmiş tarihinde yargılama yetkisini kullanan "merciler"in çok fazla kurulduğunu ve çok büyük adaletsizlerin gerçekleştiği vurgulanan açıklama şöyle devam etti: "İstiklal Mahkemeleri, Askeri Mahkemeler, Sıkıyönetim Mahkemeleri, Devlet Güvenlik Mahkemeleri, Özel Yetkili ve Görevli Ağır Ceza Mahkemeleri gibi Anayasanın 37. maddesinde yargı yetkisi kullanacak mercilerin kurulamayacağı ve doğal yargıçlık ilkesine aykırı yargılama yapılamayacağı açıkça yer almaktadır. Hatta şimdiki Anayasada 15 Nisan 2017 tarihli referandum ile sıkıyönetim kaldırıldığı gibi askeri mahkemeler de kaldırılmıştır. İHD her zaman ve her yerde ölüm cezasına karşıdır. Adnan Menderes'in tıpkı Seyit Rıza gibi Askeri Mahkeme tarafından ölüm cezasına çarptırılıp idam edilmesi yakın tarihin unutulmayacak olaylarından birisidir. AK Parti iktidarı Adnan Menderes ve arkadaşlarının itibarlarının iadesini sağlamış ve 01 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7258 sayılı kanunu çıkartmıştır. Demek ki itibar iadesi ile ilgili kanun çıkarılabilmektedir."

Açıklamada ayrıca şu uyarılar yapıldı: "Seyit Rıza ve arkadaşlarının itibarlarının iadesi için özel bir kanun çıkarılmalı, gerçekleştirilen hukuka aykırı yargılama tüm sonuçları ile ortadan kaldırılmalıdır. Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklanmalıdır.  Dersim halkından özür dilenmeli, Dersim ismi iade edilmelidir."