19 Mayıs 2024 Pazar

İHD: Roboski katliamının 86. ayında en acil talep hala adalet

İHD İstanbul Şubesi, Roboski katliamının 86. ayında bu coğrafyanın en acil talebinin adalet ve barış olduğunu söyledi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hakikat ve Adalet Komisyonu, Roboski katliamının üzerinden 86 ay geçmesine ve hala katillerin adalet önüne çıkarılmamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
"Roboski katliamının üzerinden 86 ay geçti. Adalet arayışımız sürüyor" denilen açıklamada, "Bir taraftan, darbe koşullarını aratmayan 'süreklileştirilmiş OHAL' devam ederken, bugün aynı zamanda 28 Şubat 1997'de 'irtica tehdidini önleme gerekçesi' adı altında demokratik hak ve özgürlüklerin askıya alındığı, milli güvenlik gerekçesiyle grevlerin ertelendiği ve yasaklandığı, işçilere emekçilere, emek ve demokrasi güçlerine yönelik 28 Şubat müdahalesinin de yıl dönümü" denilerek aynı zamanda Roboski'de 34 insanın TSK'ya ait savaş uçaklarıyla katledilmesinin de yıl dönümü olduğu vurgulandı.
 
Katliamdan sonra "Emri ben verdim" diyen dönemin Başbakanı'nın, Genelkurmay Başkanını arayarak tebrik ettiğinin ve katliamın sorumluları hakkında dava açılmasına izin vermediğinin hatırlatıldığı açıklamada, "kan parası" verilerek susturulmak istenen ailelerin takipsizlik kararı ile adalet arayışından vazgeçirilmeye çalışıldığı belirtildi.
 
5 yıl sonra aynı yerde 29 Mayıs 2016 tarihinde Roboskili köylülerin, Gülyazı Alay Komutanlığından atılan havan topları ile vurulduğunun ve Vedat Encü ile Yılmaz Encü'nün katledildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, "Roboski'li ailelerin Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuru da eksik evrak gerekçesiyle reddedildi. Önceki sayısız katliamlarda olduğu gibi adalet talebi bir kez daha karanlığa teslim edildi" denildi.
 
Şubat ayının katliamlar ayı olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Adalet;  eşitlik, özgürlük ve barışın olmazsa olmazıdır ve adalet ihtiyacı; Roboski'nin, Abdi İpekçi'nin, Eşref Bitlis ve aynı uçakta bulunan 4 subayın, Duran Erdoğan ve Ali Turgut'un ve tüm katliamların, tüm insanlığa karşı işlenmiş suçların ortak talebidir" denildi.
 
"Adalet; faillerin ve sorumluların, devletin hangi makamında bürokrasinin neresinde olurlarsa olsunlar, cezasızlık zırhı ile korunup kollanmadan yargılanması ve cezalandırılmasıdır" diye belirtilerek bu coğrafyanın en acil talebinin adalet ve barış olduğu kaydedildi.