25 Nisan 2024 Perşembe

İHD: Mehdi Boz'un darp edilmesi suçtur

Hapishanede 6 gardiyan tarafından darp edilen ve sağlığı giderek kötüleşen ağır hasta tutuklu Mehdi Boz'un durumuna dikkat çeken İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, "Tedavisinin yapılması, tek kişilik hücreden çıkartılması ve yanlarında kalacak kişiler ile bir arada bulunması gerekirken darp edilmesi, haklarının yok sayılması kabul edilemez" dedi.
Hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için her Cumartesi açıklama yapan Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 211. haftasında Elazığ T Tipi Hapishanesi'nde bulunan ağır hasta tutuklu Mehdi Boz'un durumuna dikkat çekti.
 
İHD Ankara Şube binası önünde yapılan açıklamayı İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen yaptı. Çevirmen, hasta tutukluların zor koşullarda tutulduğunu ve tedavilerinin yapılmadan kaderlerine terk edildiklerine dikkat çekti.
 
'HASTA OLMASINA RAĞMEN TEK KİŞİLİK HÜCREDE TUTULUYOR'
 
Boz'un tiroid kanseri, zona, koah, prostat gibi birçok hastalıklarının olmasına rağmen Adli Tıp'tan Boz için "Hapishanede tek başına yaşamını sürdürebilir" raporu verildiğini belirten Çevirmen, tedavisinin tam teşekküllü hastanelerde yapılmasını istemesine rağmen 27 Nisan 2018 tarihinde Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevine gönderilmiştir. İlk sevk olduğunda yolladığı mektuba göre; girişte çıplak aramayı kabul etmemesinden dolayı darp edilmiş ve kaburgalarında ezilme meydana gelmiştir. Ancak günler sonra hastaneye götürülmüş, filmleri çekilmiş ve bu filmlere göre kaburgalarında ezilme olduğu söylenmiştir. Yine cezaevinde kendisine 20 gün hücre cezası verilmiş ve hasta olmasına rağmen tek kişilik hücrede tutulmaya devam edilmiştir" dedi.
 
'ÖZEL BESLENME DİYETİ VERİLMİYOR'
 
Boz'un sağlığından kaynaklı üç kişilik yere verilmesi talebinin reddedildiğini belirten Çevirmen, "Özel beslenme diyeti verilmiyor, C vitamini sandoz ilacı raporu olmasına rağmen verilmiyor. Bu konu ile ilgili olarak doktoru ile görüştüğünde, 'idare ile görüş', idare ile görüştüğünde de 'doktor ile görüş' denilmiştir. Bayramdan önce doktora çıktığında 'Sağlığım iyi değil, diyetim verilmiyor, her gün kilo kaybediyorum' diyerek şikayetlerini belirtmiş ancak doktor kendisine 'Seni gördüğümden beri daha iyisin, hiçbir şeyin yok' dediği için tepki gösterip yerine dönmüştür" diye konuştu.
 
'MEHDİ BOZ'UN DARP EDİLMESİ SUÇTUR!'
 
Boz'un ailesini arayarak 6 gardiyan tarafından darp edildiği bilgisine de değinen Çevirmen, ''Mehdi Boz'un cezaevinde darp edilmesi suçtur! Tedavisinin yapılması, tek kişilik hücreden çıkartılması ve yanlarında kalacak kişiler ile bir arada bulunması gerekirken darp edilmesi, haklarının yok sayılması kabul edilemez! Bu durum ile ilgili gerekli soruşturma yapılmalı ve Mehdi Boz'un hakları teslim edilmelidir" şeklinde konuştu.