19 Mayıs 2024 Pazar

İHD Kadın Komisyonu: Tacizci polis hakkında işlek başlatılmalı

Bir şiddet türü olarak tacizin devlet tarafından meşrulaştırılmaya çalışıldığını belirten İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, Merve Demirel'e cinsel saldırıda bulunan polis hakkında derhal işlem başlatılması gerektiğini söyledi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği'nin (TAYAD) 16 Şubat günü yaptığı eyleme destek veren üniversite öğrencisi Merve Demirel'in polisler tarafından cinsel saldırıya maruz kalmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.
 
Dernek binasında düzenlenen basın toplantısında metni komisyon adına Cemile Karakaya okudu. Merve Demirel'in toplantı ve gösteri hakkını, ifade özgürlüğünü kullanırken, devletin kolluk gücü tarafından cinsel tacize uğradığının görüntülenerek belgelendiğini söyleyen Karakaya, yaşananın devletin kadına bakışının görünen yanı olduğunu belirtti. Kolluk gücünün uyguladığı şiddetin devletin işkencesi, gayri insani ve küçük düşürücü muamelesi olduğunu vurgulayan Karakaya, "Taciz görüntüleri açıklandıktan sonra devlet tacizci polisine sahip çıkmış ve taciz uğrayanı ve ailesini terörist olmakla suçlamıştır. Ankara emniyetinden gelen açıklamada Merve ve kardeşinin terör örgütünün eylem ve etkinliklerine katıldığı, babaları E.D'nin ise FETÖ/PYD terör örgütü içerisinde faaliyet yürüttüğü iddialarına yer vermiş ve sanki tüm bunları hak ediyor der gibi bir açıklama yapmıştır" dedi.
 
Görevi kamu güvenliğini sağlamak olan kolluk görevlisinin, gözaltına aldığı kişinin vücut dokunulmazlığını ihlal etmenin suç teşkil ettiğini söyleyen Karakaya, konunun Meclis'e taşındığını hatırltattı. Karakaya, ayrıca Merve'nin avukatı ile birlikte Ankara Adliyesi'nde sorumlu polis hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ve polis hakkında işkence "cinsel saldırı", "görevi kötüye kullanma" suçlarından soruşturma açılmasını, emniyet müdürlüğünün açıklaması için ise "iftira" suçundan soruşturma başlatılması talep edildiğini sözlerine ekledi. 
 
Devletin kadına yönelik uyguladığı her türlü şiddeti reddettiklerini söyleyen Karakaya, "Bu tacizi Merve Demirel şahsında tüm kadınlara uygulandığını söylüyoruz. Devletin kolluk görevlisince uygulanan cinsel tacizi bir çeşit işkence olduğunu, işkencenin münferit olmadığını süreklilik arz eden taciz kötü muamele ve şiddetin suç olduğunu bu suçun cezasız kalmamasını işlenen suça karşılık hukuki sürecin başlatılmasını talep ediyoruz" diye belirtti.