28 Mart 2024 Perşembe

İHD İstanbul Şubesi: Tahir Elçi'yi unutmadık, unutturmayacağız

Tahir Elçi'nin ölümünün 6. yılına ilişkin açıklama yapan İHD İstanbul Şubesi, "Tahir Elçi'nin katilleri cezalandırılıncaya kadar olayın takipçisi olacağız. Elçi'nin izinden yürüyeceğiz" diye belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin 6 yıl önce katledilmesine ilişkin açıklama yaptı, "Tahir Elçi'yi unutmadık, unutturmayacağız" dedi.

Açıklamada, "Altı yıl önce bu gün katledilen ve halen katilleri cezalandırılmayan insan hakları savunucusu ve Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi; insan hakları ve hukuk alanındaki çalışmaları nedeniyle hedef haline getirilmiş, yoğun tehditlere maruz bırakılmış ama geri adım atmak yerine inandığı yolda yürümeyi tercih etmişti" diye belirtildi.

İHD, çatışma ve savaşın, tarihi ve kültürel mirasa verdiği zararın görülmesi ve durdurulması için de mücadele eden Tahir Elçi'nin, devam eden çatışma ve operasyonlarda bomba ve kurşunların hedefi haline getirilen tarihi Dört Ayaklı Minare'de meydana gelen tahribata dikkat çekmek ve daha fazla zarar görmesini engellemek için basın açıklaması yapıldığı sırada, Dört Ayaklı Minare'nin yanı başında katledildiği vurgulandı.

Olay yeri incelemesi Tahir Elçi cinayetinden 4 ay sonra ve delillerin yarısına yakını kaybolduktan sonra yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmayı tam 4 buçuk yıl sonra 20 Mart 2020 tarihinde tamamladı. Olay yerinde bulunan polis memurları Sinan Tabur, Mesut Sevgi ve Fuat Tan ve iddianamede PKK üyesi olduğu belirtilen firari sanık Uğur Yakışır'a karşı açılan davanın ilk duruşması 21 Ekim 2020 tarihinde, Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 14 Temmuz 2021 günü yapılan 3. duruşmada dinlenen tanık beyanları; soruşturmanın bizzat duruşmayı yürüten savcılık tarafından gerçek dışı beyan ve bilgilerle yönlendirildiğine, asıl faillerin gizlenmek istendiğine dikkat çekti ve etkin soruşturma yürütülmediğini gözler önüne serdi. Silinen kamera kayıtlarının TUBİTAK tarafından incelenmesi istenen davada duruşmanın 12 Ocak 2022 günü saat 10.00'a bırakılmasına karar verildi" diye kaydedildi.

İHD İstanbul Şubesi, "Tahir Elçi katledileli altı yıl oldu. Değişen sadece yılların sayısı, çünkü halen gerçek katilleri bulunmadı, cezalandırılmadı. Faili Meçhul siyasi cinayetlere, gözaltında kayıplara, cezasızlığa ve savaşın yarattığı yıkıma karşı mücadele eden Tahir Elçi'nin katli de faili meçhul bırakılmak ve katilleri cezasızlıkla ödüllendirilmek isteniyor. İnsan hakları savunucuları olarak bir kez daha yineliyoruz; Buna izin vermeyeceğiz! Tahir Elçi'nin katilleri cezalandırılıncaya kadar olayın takipçisi olacağız. Elçi'nin izinden yürüyecek ve 'Savaşa Hayır Barış Hemen Şimdi!' demekten vazgeçmeyeceğiz" dedi.