17 Mayıs 2024 Cuma

İHD İstanbul Şubesi: Ali Osman Köse serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi, 37 yıldır hapiste tutulan 64 yaşındaki hasta tutsak Ali Osman Köse'nin serbest bırakılmasını istedi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 481. F oturmasında, 37 yıldır hapiste tutulan 64 yaşındaki hasta tutsak Ali Osman Köse'nin serbest bırakılmasını istedi.

İHD Şube binasında yapılan açıklamayı Mehmet Acettin okudu. Köse'nin böbrek kanseri, dolaşım sistemi hastalıkları, hipertansiyon, işitme kaybı ve nörolojik rahatsızlıklarının ilerlemesi nedeni ile tek başına ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma geldiğini belirten Acettin, "2021 yılı Şubat ayında, tedavi için götürüldüğü hastanede Covid-19'a yakalanan Ali Osman Köse için, 18 Mart'ta götürüldüğü Şehir Hastanesi'nde ameliyatla acilen kanserli böbreğinin alınması gerektiği söylenmiş, ameliyat için Edirne'ye sevk edilmiş, oradan da acil ameliyat olması gerektiği söylenerek Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edilmiş, ancak hastanenin yoğunluğu gerekçesi ile ameliyat günü dahi verilmeden, hapishaneye geri gönderilmiştir" dedi.

Tedavi maksadıyla infazının ertelenerek serbest bırakılması yönündeki talep doğrultusunda gönderildiği Adli Tıp Kurumu ise, Köse için hapishanede kalabilir raporu vererek, yaşam hakkına yönelik tehdidin daha da ağırlaşmasına neden olduğunu söylyen Acettin, "Avukatının ısrarlı girişimleri sonucunda, Trakya Üniversitesi Hastanesi'nde 31 Mayıs 2021 günü ameliyat edilen Köse'nin sol böbreğinin tamamı ve böbrek üstü bezi alınmış, pankreas ve dalağından da patoloji için örnek alınmıştır. Geçirdiği ağır ameliyatın ardından yatağa kelepçelenmiş, kendisinin ve refakatçisinin itirazlarına rağmen kelepçe çıkarılmamıştır" diye belirtti.

Köse'nin 8 Haziran 2021 günü taburcu edilerek hapishaneye geri gönderildiğini kaydeden Acettin, "Hapishanede hangi koşullarda kalacağı ya da kaldığı, ne durumda olduğuna ilişkin henüz bir bilgi alınamamıştır. İnsan hakları savunucuları olarak; Covid-19 salgını da dikkate alınarak, Ali Osman Köse ve ağır hasta mahpuslar başta olmak üzere; tüm yaşlı, engelli, çocuk ve çocuklu kadın mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için; kamuoyunu duyarlı olmaya, yetkilileri göreve çağırıyoruz" diye konuştu.