26 Nisan 2024 Cuma

İHD: İşsizlik, yoksulluk ve dışlanma yaygınlaştı

İHD Adana Şubesi, 10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, işsizlik, yoksulluk ve dışlanmanın toplumda yaygınlaştığını söyledi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, 10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. İnönü Parkı'nda yapılan açıklamada, "İnsanların ırkından, renginden, cinsiyetinden, cinsel yöneliminden, dilinden, din ve mezhebinden, inancından, etnik kimliğinden, siyasi-vicdani ve felsefi kanaatinden bağımsız olarak, insan olmaktan gelen hakları ve dokunulmazlıkları olduğu temel fikri dünya çapında yeterli koruma bulamamaktadır" denildi.
 
Türkiye’nin insan hakları ve demokrasi sorununun giderek büyüdüğü, Türkiye’nin temel sorunlarını çözmekten uzaklaştığı ve giderek otoriterleştiği, Kürt sorununu çözemediği ve bunun sonucunda demokratikleşme sağlayamadığı vurgulanan açıklamada "Parlamento denge ve denetleme fonksiyonuna sahip bir siyasal kuvvet, yurttaşların temsilcileri aracılığı ile hak aradığı, taleplerini ifade ettiği bir kurum olmaktan çıkarılmış, yürütme gücünün basit bir meşrulaştırma/onay aracına dönüştürülmüştür. Hak temelli bir rejim fikri terk edilmiş; hukuk kurumu, minnet ve rıza göstermeyen toplumsal kesimleri susturma ve sindirme aracı haline getirilmiştir" diye kaydedildi.
 
"Bir yandan ülke içinde ve dışında sürdürülen militarist ve savaş yanlısı politikaların etkisiyle diğer yandan uzun yıllardır uygulana gelen neoliberal ekonomi politikalarının bir sonucu olarak ülke siyasal, kültürel ve ekonomik ağır bir kriz içine girmiştir" diye ifade edilerek, işsizlik, yoksulluk ve dışlanmanın toplumda yaygınlaştığı belirtildi.
 
"Esnek, güvencesiz çalışma ve iş cinayetleri çalışanların adeta kaderi haline gelmiştir. Kadınların kazanılmış haklarını geri almaya yönelik düzenleme ve saldırılar; LGBTİ+ hareketine yönelik dışlama, baskı ve engeller; ülkede milyonlarca mültecinin haklardan mahrum bırakılarak yok sayılması; farklı etnik ve inanç gruplarının taciz edilerek ayrımcılığa maruz bırakılmaları; insan hakları savunucularına ve hak mücadelesi veren kesimlere yönelik giderek artan baskılar insan hakları değerlerinin toplumsal yaşamdan tümüyle tasfiye edilmeye çalışıldığının açık göstergesidir" denilen açıklamada eşit ve özgür bir yaşamın toplumsal muhalaefeti oluşturan ve bu toprakların vicdanlı insanları sayesinde olacağı söylendi.
 
Basın açıklamasının ardından bildiri dağıtımı yapıldı.