5 Mayıs 2024 Pazar

İHD: İnsan hakları mücadelemiz kriminalize edilemez

İHD Diyarbakır Şubesi'ne düzenlenen polis baskını sonrası İHD şubeleri konuya ilişkin açıklama yaptı. Yapılan açıklamalarda, İHD'nin yıllardır emek verdiği insan hakları mücadelesine saldırıldığını ve bu saldırının kabul edilmeyeceği kaydedildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nin Yenişehir'deki binasına sabah saatlerinde düzenlenen polis baskını sona erdi. Polisler, etrafını ablukaya aldıkları bina içerisinde saatlerce arama yaptı. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ferhat Berkpınar hakkında yürütülen soruşturma kapsamında yapılan baskında, dernek çalışmaları ve üyelerine ait kişisel belgelere el konuldu. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Berkpınar ise Adıyaman'a götürüldü.  
 
Baskın sonrası İHD şubeleri açıklaması yapıldı. İHD'liler, bu baskınla insan hakları mücadelesine saldırıldığını ve mücadelenin suçlulaştırılmaya çalışıldığını vurguladı.

DİYARBAKIR
Diyarbakır şubesinde yapılan açıklamaya, İHD'li yöneticilerin yanı sıra Diyarbakır Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi açıklamaya katıldı. 
 
İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, İHD'nin 35 yıldır insan hakları mücadelesi verdiğini kaydederek, "İnsan hakları faaliyetlerinden kimse suç çıkaramaz. Bizler şuan için arama ve baskının ne için yapıldığının bilgisine sahip değiliz. Soruşturma dosyasında kısıtlılık kararı bulunduğu gerekçesiyle tarafımıza herhangi bilgi belge verilmedi. Yapılan arama işleminde alıkonulan evrak bilgi ve belgelere dair şerhlerimiz dahi tutanak altına alınmadı. Gerek savcılığın gerekse de kamu görevlilerin suç işlediğini görüyoruz. Bu konuda da gerekli hukuki işlemleri suç duyuruları da yapacağız" dedi. 
 
Zeytun, "35 yıldır insan hakları mücadelesinden ödün vermeden, hukuk mücadelesini ısrarla yürüten İHD'nin kapısını hiç kimse kıramaz ve böyle içeriye giremez" diyerek, hak mücadelesinin öznesi haline gelmiş bir kuruma böyle saldırılamayacağının altını çizdi.

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, söz konusu soruşturmaların benzerlerine yıllardır tanıklık ettiklerini ifade etti. Eren, "Burası dernek. Şube yetkililerine haber verilmeksizin şubesinin kapısının zorla açılarak arama yapılmasını kabul etmiyoruz. Birazdan itirazları yapacağız. İHD'ye yapılan baskını kınadığımı belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

TİHV Diyarbakır Temsilcisi Murat Aba ise "İHD kadim bir geçmişe sahip. Bunu boğmaya çalışan bir durumla karşı karşıyayız. Antidemokratik uygulamayı kabul etmeyeceğiz. İHD her zaman dik durmuştur ve bundan sonra da çalışmalarına devam edecektir" diye belirtti. 

ANKARA
İHD Genel Merkezi de yaptığı açıklamada, baskının ve arama, gözaltı kararlarının insan hakları mücadelesini suçlulaştırmayı amaçladığı dile getirildi. Baskın sırasında pek çok usulsüzlüğün yaşandığı aktarılarak, bütün bu keyfi ve gayrimeşru uygulamaların kaygı verici olduğu belirtildi. 

Açıklama şöyle devam etti: "Ancak bütün bu işlemleri yapan kolluk birimleri ile yargı mensuplarına hatırlatmak isteriz ki, bu yöntemler bir dönem Türkiye'de sıkça uygulandı ve bunu uygulayanlar şimdi yargı önünde hesap vermektedirler. Özellikle yargı mensuplarının, siyasal iktidarın yargı yolu ile baskı politikalarına araç olmamalarını ve evrensel insan hakları norm ve ilkelerini hatırlamalarını tavsiye ederiz. Gözaltına alınan arkadaşımız Ferhat Berkpınar'ın bir an önce serbest bırakılmasını ve her türlü hukuki hakkının korunmasını talep ederiz."

BATMAN
İHD Batman Şubesi'nde yapılan açıklamada, arama kararında Ferhat Berkpınar'ın iş yerinin İHD Diyarbakır Şube ofisi gibi yazılmasının iyi niyetli olmadığı belirtilerek, kanunun açık bir şekilde ihlal edildiğinin altı çizildi.

Yapılan baskında şube başkanına haber verilmediğini ve Ferhat Berkpınar'ın odası dışında da şubenin aranıldığı aktarıldı. Bu uygulamaların gelişigüzelliğine dikkat çekilen açıklamada, "Bu şekilde insan hakları çalışmalarının suçlulaştırılması ve bir süredir başta İHD yöneticileri olmak üzere insan hakları savunucuları üzerindeki yargı baskısının artarak sürdürülmesinin amaçlandığı anlaşılmaktadır" denildi.

Bu hukuksuz uygulamlar silsilesine gerekli bütün itirazların yapılacağı dile getirilen açıklamada, gözaltındaki Ferhat Berkpınar'ın bir an önce serbest bırakılması talep edildi.

İZMİR
İHD, ÖHD, ÇHD İzmir Şubeleri ve TİHV İzmir Temsilciliği de İHD İzmir Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Basın metnini okuyan Coşkun Üsterci, Ferhat Berkpınar'ın bir an önce serbest bırakılmasını istedi. Üsterci, "Kurumlarımızın avukatları gerekli itiraz ve şikayetlerde derhal bulunacaktır. Ancak bütün işlemleri yapan kolluk birimleri ile yargı mensuplarına hatırlatmak isteriz ki, bu yöntemler bir dönem Türkiye'de sıkça uygulandı ve bunu uygulayanlar şimdi yargı önünde hesap vermektedirler. Özellikle yargı mensuplarının siyasal iktidarın yargı yolu ile baskı politikalarına araç olmamalarını ve evrensel insan hakları norm ve ilkelerini hatırlamalarını tavsiye ederiz" denildi.