18 Nisan 2024 Perşembe

İHD: Hrant'ın katillerinin peşini bırakmamaya kararlıyız

Hrant Dink'in katledilişinin 14. yılı dolayısıyla açıklama yapan İHD İstanbul Şubesi, "Hrant'ın yoldaşları olarak, onun barış düşünün savunucusu olmaya ve katillerinin peşini bırakmamaya kararlıyız" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katledilişinin 14. yılında andı.

Yazılı açıklama yapan İHD, "Hrant Dink; gazeteci, insan hakları savunucusuu ve derneğimizin üyesiydi. Sadece sözleriyle ya da yazdıklarıyla değil, yaşam biçimiyle de halkların kardeşliğini ve barışını savunabilen nadir insanlardandı" diye belirtti.

Bir Ermeni olarak maruz kaldığı ırkçı ve ayrımcı onca muameleye rağmen, yaşamı boyunca düşmanlık ya da kin yerine halklar arasında barışı mümkün kılacak çözümler önerdiği vurgulanan açıklamada, "Varlığı, ırkçılıkla biçimlenmiş ve halkları birbirine düşman ederek hayatta kalabilen sistemi hep rahatsız etti. Bu nedenle yaşamı boyunca baskı ve tehditlere maruz kaldı, güvercin tedirginliğinde yaşadı ve devletin gözü önünde, jandarma , polis ve kamu görevlilerinin de içinde olduğu bir cinayet örgütü tarafından 19 Ocak 2007'de katledildi" diye kaydedildi.

Önceki siyasi cinayetlerde olduğu gibi, etkin bir soruşturma yürütülmediğinin altı çizilen açıklamada, "Hrant'ı öldürenlerin devlet içindeki bağlantıları gizlendi, korundu, kollandı. Dava, yoğun hukuki çaba ve kamuoyu baskısıyla ancak ilk beş yıldan sonra tetikçilerden öteye uzayabildi ve cinayette rolü olan kamu görevlilerinin bir kısmı yargı önüne çıkartılabildi. Ancak cinayet emrini verenler hala karanlıkta ve korunuyor" denildi.

Hrant'ın yoldaşları olarak, onun barış düşünün savunucusu olmaya ve katillerinin peşini bırakmamaya kararlı olduklarını ifade eden İHD İstanbul Şubesi, "Bu sözümüzü, aramızdan ayrılışının yıl dönümü vesilesi ile bir kez daha tekrarlıyor, tüm üyelerimizi ve Hrant'ın dostlarını, Hrant Dink Vakfı tarafından organize edilen çevrimiçi anma programına katılmak üzere 19 Ocak, Salı günü, saat 14.45'te www.hranticinadaleticin.org adresini ziyaret etmeye ve 'Buradasın Ahparig' yazan çevrimiçi pankartlarınızı Hrant Dink'in öldürüldüğü yere bırakmaya çağırıyoruz" diye belirtildi.