26 Nisan 2024 Cuma

İHD: Hasta tutsak Halil Güngör serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 375. F Oturması'nda hasta tutsak Güngör'ün serbest bırakılmasını istedi.
İnsan Hakları Derneği'nin (İHD), hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için düzenlediği F Oturması, 375. haftasına girdi.  
 
Galatasaray Meydanı yasaklandığı için İHD İstanbul Şube Binası önünde yapılan eylemde hasta tutsak Halil Güngör'ün sağlık durumuna dikkat çekildi. 
 
Basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına Hatice Onaran, okudu. Onaran, zaferle sonuçlanan açlık grevi eylemlerine değinerek tutsakların tedavisi sırasında yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti. Onaran, "Mahpusların sağlığa erişim hakları keyfi olarak engellenmeden yaşam hakkı korunmalıdır" dedi.
 
74 yaşındaki hasta tutsak Halil Güngör'ün sağlık durumuna değinen Onaran, Güngör'e 25 yıl hapis cezası verildiğini ve yüzde 78 engelli raporu olduğunu aktardı. Güngör'ün kalp, astım ve akciğerde kist hastalıkları olduğunu belirtti.
 
Onaran, Adli Tıp Kurumu'nun hastalıklara rağmen "Hapishanede yaşamını idame ettirebilir" dediğini kaydetti. Hapishane koşullarının ağırlaşması, ilerleyen yaşı ve tedaviye erişim hakkının engellediği nedeniyle Güngör'ün serbest bırakılmasını istedi.
 
'ÖLÜMLERE YENİSİ EKLENMESİN'
 
Güngör'ün kızı Zöhre Güngör ise İHD'ye gönderdiği mektupta babasının ciddi rahatsızlıkları olmasına rağmen revire çıkartılarak ağrı kesicilerle tedavi edilmeye çalışıldığını ve durumunun her geçen gün kötüye gittiğini söyledi. Kızı ayrıca hapishanede yaşanan ölümlere bir yenisinin daha eklenmemesi için babasının cezasının ertelenmesini ve hastanede tedavi olmasını istediğini belirtti.
 
'AMCAMIN SAĞLIK HAKKI ELİNDEN ALINDI'
 
Güngör'ün yeğeni Mehmet Güngör yaptığı konuşmada, amcasının ciddi rahatsızlıklar yaşadığını kaydetti. Yeğen Güngör, "Amcamın tedavi olma hakkı elinden alındı, meydanı yasaklayan, daracık sokağa bizi sığdıranlara nasıl sesimizi duyururuz muamma" dedi.