18 Mayıs 2024 Cumartesi

İHD: Hasta mahpusların sağlığa erişim haklarının önündeki engeller kaldırılsın

F Tipi hapishanelerde uygulanan ağır tecrit koşulları sebebiyle ciddi sağlık sorunları yaşayan siyasi tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla yapılan eylemde Nazlı Soglin'in serbest bırakılması talep edildi. 348. F Oturması'nda bir araya gelen insan hakları savunucuları ve tutsak yakınları, Kayseri Bünyan hapishanesinde bulunan hasta tutsak Nazlı Soglin'in durumuna dikkat çekti. İnsan Hakları Derneği (İHD) önünde gerçekleştirilen eylemde “Bizler hasta mahpusların sorunları, tedavi edilmeleri, ağır hasta olanların da salıverilmeleri konusunda çalışma yürütüyoruz. Aynı zamanda hapishanelerden gelen hak ihlalleri ile ilgili mücadele ediyor mahpusların seslerini duyurmaya çalışıyoruz. Mahpusların başta yaşam hakkı olmak üzere en temel hak ve özgürlükleri yetkililer tarafından ortadan kaldırılıyor. Her türlü işkence ve kötü muamele uygulamasıyla karşılaşan mahpuslara insanca yaşama hakkı tanınmıyor, sağlığa ulaşma hakkı ve tedavi olanakları engelleniyor” denildi.

İHD Hapishane Komisyonu adına konuşan Hatice Onaran, "Bugün kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele gününün öngünü, kadın mahpuslar ve özellikle kadın hasta mahpuslara yönelik şiddet işkence düzeyindedir. Bu nedenle kadın hasta mahpus Nazlı Soglin’in durumunu sizlere anlatacağız” dedi. Yaklaşık 10 yıldır cezaevinde tutulan Soglin'in midesinde ülser, yumurtalıklarında kist bulunduğunu, beyninde iki damarın tıkalı ve kalp kapakçığında kalınlaşma olduğunu, eklem hastalıkları yaşadığını belirten Onaran, tutsağın ayrıca nefes darlığı çektiğini söyledi. Soglin'in tedavi için götürüldüğü hastanelerde kelepçeleri açılmadan muayene edilmek istendiğini sözlerine ekleyen Onaran, hastanın bunu kabul etmediği için dosyasına ‘hasta muayene olmak istemedi’ diye not düşülerek geri gönderildiğini vurguladı.

Nazlı Soglin tarafından İHD'ye gönderilen mektubu aktaran Onaran şunları kaydetti: “Biz tutuklulara özelde de politik mahpuslara karşı hiç insani olmayan muamele ve yaklaşımlara maruz kalıyoruz doktorlarca. Resmen insan yerine koyulmuyoruz. Yıllardır o kadar monoton ve bizi hastalığımıza dönük hiçbir bilgi vermeyen doktorlara alıştırdılar ki, hafiften yüzümüze gülümseyen bir doktoru gördüğümüzde dünyalar bizim oluyormuşuz gibi bir hissiyata giriyoruz. Bunların hepsi çok ağır bir psikolojik travmadır. On yıllık süre zarfından midemde ülser, beynimde iki damarın tıkalı ve lekelerin oluşmuş olması, kalp kapakçığımda kalınlaşma, eklem hastalığı, yumurtalıklarımda kist, nefes darlığı gibi birçok rahatsızlıklarım mevcuttur. Özellikle beyin sorunum, mide sorunum ve yumurtalıklarımdaki kist beni çok zorlamaktadır. Sürekli başımın ağrıması, mide ağrısı ve kistten kaynaklı her gün çektiğim ağrı ve sancılar beni alabildiğince zorlamaktadır. Hapishane de sağlıklı bir tedavi olanağım da yok. Sizden talebim hem hasta mahpus listesine dahil etmenizi hem de rahatsızlıklarım nedeniyle cezamın ertelenmesi için girişimlerde bulunmanız.”

Açıklamanın devamında, “Bizler insan hakları savunucuları ve hapishane komisyonu olarak, hasta mahpusların sağlığa erişim haklarının önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz” diyen Onaran, Nazlı Soglin ve tüm hasta mahpuslar için yetkilileri bir kez daha acilen adım atmaya çağırdı. Onaran, “Hapishanelerde sağlığını yitiren ve durumu ağırlaşan hasta mahpuslar için tek kurtuluş yolu serbest bırakılmaları, özgür yaşama ve farklı tedavi olanaklarına kavuşabilmeleridir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.